Home / TEMA DANA / UDARNO! MORA SVE PONOVO!? DIREKTOR BIONTEKA: ZBOG MUTACIJA NA PROLEĆE STIŽU NOVE VAKCINE!

UDARNO! MORA SVE PONOVO!? DIREKTOR BIONTEKA: ZBOG MUTACIJA NA PROLEĆE STIŽU NOVE VAKCINE!

Nema razloga da pretpostavimo da ćemo se sa sledećom generacijom virusa boriti lakše nego sa ovom. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela, izjavio Ugur Šahin

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Biontek Ugur Šahin smatra da će zbog brojnih mutacija korona virusa do sredine sledeće godine biti potrebne nove vakcine.

Šahin ocenjuje da će se vremenom pojaviti mutacije koje mogu da izbegnu imunološku odbranu organizma.

On kaže da su buster doze, kako izgleda, u stanju da se suprotstave glavnim varijantama, ali da će se na kraju razviti mutacije koje mogu da izbegnu imuni odgovor pojačan vakcinacijom, zbog čega će biti potrebno razviti vakcine posebno namenjene određenim varijantama.

Čelnik kompanije, koja je u saradnji sa američkim Fajzerom proizvela prvu vakcinu protiv kovida-19, rekao je za “Fajnenšel tajms“ da su varijante koje su trenutno u cirkulaciji, pogotovo delta, zaraznije, ali da nisu dovoljno različite da umanje efikasnost vakcina koje se sada koriste.

„Ove godine nove vakcine nam apsolutno ne trebaju, ali sredinom sledeće godine mogli bismo da se nađemo u drugačijoj situaciji“, upozorio je Šahin.

Poručio je da će virus ostati i da će se dalje prilagođavati.

„Nema razloga da pretpostavimo da ćemo se sa sledećom generacijom virusa boriti lakše nego sa ovom. Ovo je kontinuirana evolucija i ta evolucija je tek počela“, rekao je Šahin.

On predviđa da će sledeće godine postojati dve glavne smernice u programima vakcinacije – buster za one koji su imunizovani i kontinuirani napor za vakcinaciju onih do sada nisu imali pristup vakcinama.

FAJZER PRIZNAO: IZRAEL JE BIO VELIKI EKSPERIMENT! VAKCINACIJA POKREĆE NOVE SOJEVE- BUSTERI NEEFIKASNI- CENZURA BESTSELERA „ISTINA O KOVID-19“!

Check Also

KINESKI STRUČNJACI TVRDE: AKO RUSI POŠALJU „SATANU 2“- JAPAN ĆE ZAVRŠITI POD VODOM!

Kineski stručnjaci portala „Baijiahao“ pripremili su materijal u kojem su razmotrili hipotetičku mogućnost vojnog sukoba …