Home / TEMA DANA / UDARNO! NAJVEĆI ZAOKRET EU: EVROPSKA KOMISIJA PRISTALA NA PUTINOVE USLOVE..

UDARNO! NAJVEĆI ZAOKRET EU: EVROPSKA KOMISIJA PRISTALA NA PUTINOVE USLOVE..

Evropa neće izdržati nedelju dana bez ruskog gasa, rekao je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Evropska komisija je ranije poslala zemljama EU dokument u kome se objašnjava mehanizam plaćanja gasa kako ne bi prekršile sankcije uvedene Rusiji.

U njemu se kaže da proces plaćanja, koji je predviđen ukazom predsednika Vladimira Putina od 31. marta, „omogućava Rusiji da u to uključi Centralnu banku Ruske Federacije… što je zabranjeno sankcijama EU“.

Istovremeno, u dokumentu se navodi da je „i dalje moguće plaćati gas bez kršenja zakona EU“.

„Cenimo doslednost i integritet naših evropskih partnera. Posebno ako se ima u vidu da će, prema poslednjim podacima MMF-a, Evropa moći bez našeg gasa najviše šest meseci. Ali u stvarnosti, to neće trajati ni nedelju dana. “, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je napomenuo da je Evropska komisija dozvolila plaćanje gasa u rubljama i smatra da ukaz predsednika Rusije i dalje može da primenjuje evropski biznis.

Ranije je šef evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda Alfred Kamer rekao agenciji Frans pres da će Evropa moći bez ruskog gasa ne duže od šest meseci, nakon čega će evropska privreda ozbiljno osetiti negativne posledice. takvog koraka.

Vladimir Putin je 23. marta najavio prebacivanje plaćanja za isporuku prirodnog gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere u rublje kako bi prestale da koriste dolare i evro u obračunima.

Tada je predsednik potpisao odgovarajući ukaz i najavio da će Rusija razmotriti neispunjavanje obaveza po gasnim ugovorima od strane neprijateljskih zemalja ako od 1. aprila ne plate u rubljama.

Gasprombanka će otvoriti posebne račune u valuti i rubljama za strane kupce za plaćanje gasa. Klijent će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za nabavku plavog goriva, a banka će ga prodati na Moskovskoj berzi , nakon čega će uplatiti rublje na račun kupca gasa i sa ovog računa plaćanja će se vršiti kod dobavljača – Gasproma.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …