Home / TEMA DANA / UDARNO! NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: AMERIČKI HELIKOPTERI STIŽU U BiH!

UDARNO! NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: AMERIČKI HELIKOPTERI STIŽU U BiH!

Isporuka novih američkih helikoptera, namenjenih Oružanim snagama BiH, trebalo bi da bude realizovana do kraja godine.

„U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri ‘Bell Huey II’ (vojne oznake UH-1H-II), trebalo da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog meseca (decembra), kako je i planirano“, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrednosti 38,5 miliona američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,36 miliona dolara.

Preostali iznos obezbedila je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama, objavio je portal „Kliks“.

Kako se navodi, višenamenski helikopter „UH-1H-II Huey II“ modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene „UH-1H Iroquois“ koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH.

„Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje da izvršava zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spasavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga“, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodaje se i da su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane uspešno završili adaptacionu obuku na tim helikopterima u periodu od 6. do 25. juna u Teksasu.

„Nabavka novih letelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD po principu ‘pristupa sveukupnom paketu’, koji za spomenutu sumu podrazumeva potpuni prenos sposobnosti“, napominju iz Ministarstva odbrane BiH.

Time je, kako nadalje navode, obezbeđena isporuka četiri helikoptera, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera, kao i isporuka tehničke dokumentacije za vazduhoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije „”Bell“, više od 300 „Huey II“ helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …