Home / TEMA DANA / UDARNO! ODABRANE METE, SPREMNE TRI MILIJARDE EVRA- PLAN IZRAELA ZA NAPAD NA IRAN

UDARNO! ODABRANE METE, SPREMNE TRI MILIJARDE EVRA- PLAN IZRAELA ZA NAPAD NA IRAN

Izraelska vojska pripremila je nekoliko scenarija mogućeg napada na Iran, ali nije definisala kakav bi ishod mogao da bude. Vojska je pripremila devet milijardi šekela (oko tri milijarde evra) za pripreme i planiranje mogućeg napada.

Izraelske odbrambene snage (IDF) u okviru tog plana nabavile su napredno oružje, sprovele vežbe vazduhoplovstva i odabrale nove moguće mete u prethodnih nekoliko meseci, navodi izraelski „Harec“.

Visoki zvaničnici vojske saopštili su vladi da je IDF spreman za napad čim on bude odobren, piše izraelski list. Međutim, takođe im je naveo i brojne potencijalne posledice, uključujući i izbijanje sukoba sa Hezbolahom u Libanu ili Hamasom u Pojasu Gaze.

IDF je upozorio da je Iran unapredio svoju protivvazdušnu odbranu poslednjih godina, što bi moglo da zakomplikuje napade iz vazduha.

Izraelska vojska navodi i da je Teheran poboljšao raketni arsenal do tačke kada može da pogodi mete u Izraelu.

Ponovljena su i saznanja vojnih obaveštajaca kako bi Iran mogao da razvije nuklearnu bombu u roku od dve godine.

Kako se navodi u izveštaju IDF, vojska ojačava veze sa zemljama kao što su Egipat, Jordan, Kipar, Grčka i neke zalivske zemlje, kroz obaveštajnu saradnju i zajedničke protivterorističke operacije, što će „obezbediti veću legitimnost“ mogućem napadu na Iran.

Isporuka oružja u Liban donekle je sprečena, tvrdi IDF, ali je Hezbolah povećao svoj arsenal preciznih raketa.

Kada je u pitanju Hamas u Pojasu Gaze, IDF navodi da je pretrpeo štetu tokom ovogodišnjih sukoba, ali ne i kada su u pitanju dalekometne rakete, te da je Hamas uspeo da obnovi vojne snage i postrojenja za proizvodnju raketa.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …