Home / TEMA DANA / UDARNO! „OTVORENIM BALKANOM SE KONAČNO UKLANjA GRANICA IZMEĐU ALBANIJE I KOSOVA!“

UDARNO! „OTVORENIM BALKANOM SE KONAČNO UKLANjA GRANICA IZMEĐU ALBANIJE I KOSOVA!“

Otvoreni Balkan nije samo put budućnosti za prosperitet albanske nacije kao evropske, koja ima svoju pripadnost u ujedinjenoj Evropi, već je to i nova, veća prilika, na putu ka priznanju Kosova od strane Srbije, ocenio je Edi Rama. Upravo se Otvorenim Balkanom „konačno uklanja granica između Albanije i Kosova“, tvrdi albanski premijer, te da oni koji su to „besno obećali“ da učine, do sada nisu ni mogli bez ove inicijative.

Na Fejsbuku se oglasio čime je zapravo prekinuo tišinu, od kada su krajem jula u Skoplju – on, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, potpisali memorandume o saradnji, a dosadašnju inicijativu o ekonomskoj saradnji tri zemlje, poznatu kao Mini Šengen, preimenovali u „Otvoreni Balkan“, prenosi KoSSev.

Inicijativa se, međutim, našla pod oštricom kritika kosovske vlasti i albanske opozicije, kojima se praktično ponavlja ista optužba o navodnoj hegemoniji Srbije i pristajanju Edija Rame na takav odnos.

Onima koji u njemu vide „izdajnika“, poručio je da je upravo on bio prvi koji je „usred Beograda glasno govorio o priznanju Kosova od strane Srbije“, te da su svi, kao on – „uvek i bilo gde“, na stranim jezicima „branili priznanje Kosova“, danas bi Kosovo bilo međunarodno „mnogo više poštovano“.

Vreme ne stoji i mir se ne dobija ratom, tvrdi dalje, a Kosovo je dobilo rat zahvaljujući „nepobedivom“ savezu Sjedinjenih Država sa najvećim evropskim silama.

„Bez tog saveza nema ni slobode, ni državljanstva, ni mira za stanovnike Kosova“, dodao je albanski premijer.

Onima koji ga kritikuju, Rama postavlja retoričko pitanje da li Kosovo može da zadobije trajni mir i može li albanska nacija da napreduje ako zahladi odnose sa SAD, Nemačkom, Francuskom ili samom Evropskom unijom?

„Postavljam ovo pitanje jer sam proživeo priču sa terena u prvom licu, do te mere da je jedan kosovski lider Merkelovoj i Makronu rekao u oči: ‘Nisam pasao travu za ovo’ i tako izgubio istorijsku priliku da ukloni vize za Kosovo“, napisao je Rama u objavi na Fejsbuku.

Može li Kosovo da zadobije mir i da procveta, kao i Albanci u celini, pretvarajući dijalog sa Srbijom u „monolog“ koji Srbiji zapravo „ne kvari posao“, takođe postavlja pitanje Rama, dodajući da to zapravo „iritira“

dugogodišnje albanske saveznike, „kojima se, zbog svih krivica kosovskih monologa, Srbija čini sve nevinijom, dok se Kosovo čini sve manje razumnim?“

Naglašava da već osam godina takođe je on lično svedok sve „kraćoj putanji“ poštovanja i strpljenja sa zapada prema zvaničnoj Prištini, što ga pogađa.

Rama je na kraju poručio da mogu da nastave sa kritikama na njegov račun, ali i da niko na Kosovu i u Albaniji ne očekuje da bilo on, ili nova vladajuća većina u Albaniji odustane od dDiplomatske borbe za mir i ekonomski i društveni prosperitet na Otvorenom Balkanu – uključujući priznanje Srbije od strane Kosova, što se radi mudro, rame uz rame sa nezamenljivim strateškim saveznicima Albanije i Kosova, a ne sa ‘cvetom’ navodnog digitalnog patriotizma“.

„Vreme će govoriti više i bolje“, poručio je Rama.

( kossev)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …