Home / TEMA DANA / UDARNO: RUSIJA DIGLA BOMBARDERE- MOGUĆI VOJNI SUKOBI NA GRANICI EVROPSKE UNIJE (VIDEO)

UDARNO: RUSIJA DIGLA BOMBARDERE- MOGUĆI VOJNI SUKOBI NA GRANICI EVROPSKE UNIJE (VIDEO)

Poslednjih nekoliko dana rastu tenzije na granici Belorusije i Poljske, gde migranti pokušavaju da dođu do Evropske unije, tvrde svetski mediji.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki opisao je u utorak izbegličku krizu na granici sa Belorusijom kao novu vrstu ratovanja i deo “koordinisanog napada“, optužujući belorusku stranu da namerno pušta migrante.

Sa druge strane, zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

Rusija je poslala dva strateška bombardera u vazdušni prostor Belorusije.

Ruski strateški bombarderi patrolirali vazdušnim prostorom Belorusije

Dva dugodometna bombardera Tu-22 ruske Ratne avijacije patrolirala su danas u vazdušnom prostoru Belorusije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je tokom leta došlo do interakcije sa kontrolnim punktovima ruske i beloruske vojske na zemlji.

Dodaje se da su bombarderi učestvovali u proveri zajedničkog odbrambenog sistema Rusije i Belorusije, prenosi RIA novosti.

Ministarsvo je navelo da su svi zadaci uspešno izvršeni, nakon čega su se letelice vratile u vazdušnu bazu u Rusiji.

“Mogući sukobi između Belorusije i Poljske, zbog migranata”

Zvaničnici beloruske granične kontrole, upozorili su da bi postupci Varšave mogli dovesti do sukoba između Poljske i Belorusije.

“To da Poljske bezbednosne snage koriste oružje protiv izbeglica već je više puta snimljeno. I pored toga, reakcije EU zvaničnika izostaju, što jasno ukazuje da postoji dogovor da se zarad okončanja migrantske krize, koriste sva sredstva”. Takve akcije mogu dovesti do sukoba na granici”.

“NATO će podržati Poljsku”

NATO zvaničnik je saopštio da će Alijansa podržati Poljsku, u migrantskoj krizi na njenim granicama.

“Stav saveznika je da je Belorusija odgovorna za krizu i da Lukašenkov režim koristi migrante kao vid hibridnog rata.

Takvo postupanje smatramo nehumanim i neprihvatljivim” Ova izjava dolazi posle za javnost zatvorenih konsultacija u Briselu.

Beloruska vlada optužila Poljsku za nasilje nad migrantima

Beloruske vlasti su optužile danas Poljsku da je ugrozila četiri migranta na granici dve zemlje.

“S obzirom na brojne rane na telima migranata, poljske snage bezbednosti su brutalno postupile i proterale ih kroz bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom”, saopštila je beloruska pogranična služba.

Poljske vlasti su juče obustavile sav saobraćaj i promet roba na graničnom prelazu Kužnjica sa Belorusijom pošto su migranti ostali da noće kraj granice pod šatorima nakon pokušaja da savladaju bodljikavu ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Eskalacija migrantske krize može da traje danima pošto na granici sa Poljskom boravi oko 4.000 izbeglica a u Belorusiji na putu u Evropsku uniju čak možda i 15.000.

Marija Zaharova: Nemoguće je lagati na taj način

Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je navode predsednika Poljske Andržeja Dude u vezi krize na granici Belorusije i Poljske.

“Ono što čujemo iz Varšaver je iznenađujuće. To ide preko granica pristojnosti i zdravog razuma. Pričam o optužbama protiv naše zemlje i procene situacije na granici. Nemoguće je lagati na taj način”, kazala je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“EU mora da zaustavi hibridne napade”

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Varšavi da Evropska unija mora da zaustavi hibridne napade na granicama ne samo protiv Poljske i osudio je beloruske vlasti koje šalju decu i cele izbegličke porodice na granice da silom pokušavaju da uđu u Poljsku ili baltičke republike.

“Moramo da delamo efikasno, jedinstveno, a takođe oslanjajući se na naše osnovne vrednosti. U snimcima koji do nas dopiru vidi se sa kakvim monstruoznim cinizmom autoritarni režim gazi osnovno ljudsko dostojanstvo, gurajući porodice, žene, decu u ponižavajuće i neprihvatljive situacije”, kazao je predsednik ES Mišel na konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Šarl Mišel rekao je da su ga te slike potresle i da je cela Evropska unija osudila takvo postupanje vlasti Belorusije.

Poljski premijer:”Kriza na granici je izazvana beloruskim državnim terorizmom”

Poljski premijer, Mateus Moravecki izjavio je da je aktuelna migrantska kriza na poljsko-beloruskoj granici izazvana “beloruskim državnim terorizmom”.

“Ono sa čim se suočavamo ovde i to moramo otvoreno reći je manifestacija državnog terorizma”, izjavio je Moravecki posle razgovora sa presednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Putin: “EU da uspostavi direktni kontakt sa Belorusijom”

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao članice Evropske unije da uspostave direktne kontakte sa Belorusijom radi rešavanja migrantske krize na belorusko-poljskoj granici, izvestila je danas pres služba Kremlja.

“Ruski predsednik je predložio da se otvori diskusija o novonastalim problemima (u situaciji oko izbeglica na granicama Belorusije i EU) putem direktnih kontakata izmedju predstavnika zemalja članica EU i Minska”, navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi ruska agencija TASS.

“Dve strane su detaljno razgovarale o migrantskoj situaciji na granici Belorusije sa zemljama Evropske unije i izrazile su zabrinutost zbog humanitarnih posledica migracione krize”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Kancelarka Merkel je ruskom predsedniku poručila da je beloruska “instrumentalizacija migranata” nehumana i neprihvatljiva, i zamolila ga da izvrši pritisak na belorusku vladu po tom pitanju, izjavio je njen portparol, a prenosi agencija Rojters.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …