Home / TEMA DANA / UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na Pojas Gaze. Mrtvi se broje na obe strane. Gradovi gore.

Sukobi su nastavljeni i danas, a najmanje je 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu.

Palestinski snage potvrdile su da su ispalili stotine projektila na Tel Aviv nakon što je izvršen izraelski vazdušni udar u pojasu Gaze, a Izraelska vojska je saopštila da gađa militante u Gazi kao odgovor na raketne napade na Jerusalim i druga područja, prenosi Rojters.

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Palestinski diplomata veruje da situacija u istočnom Jerusalimu može da izmakne kontroli

Palestina se plaši da situacija u istočnom Jerusalimu može izmaći kontroli i nada se da će arapske države i međunarodna zajednica uopšte naterati Izrael da revidira svoju politiku, rekao je u sredu palestinski ambasador u Rusiji Abdel Hafiz Nofal.

Nofal je oštro kritikovao izraelsku politiku prema palestinskim naseljima u istočnom Jerusalimu kao “rasističku”.

“Bojimo se da događaji mogu u potpunosti izmaći kontroli i nadam se da će sada stav arapskih nacija i međunarodne zajednice nekako naterati Izrael da zaustavi ovu politiku”, rekao je Nofal na konferenciji za novinare.

„Čak i ako Izrael poboljša odnose sa svim arapskim državama, ali ne poboljša odnose sa Palestinom, i dalje će postojati rizik od pojave krize“, primetio je ambasador.

Putin i Erdogan razgovarali telefonom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o sukobima u Gazi i Jerusalimu, saopštilo je tursko predsedništvo, dodajući da Ankara zahteva internacionalnu akciju protiv Izraela.

Erdogan je rekao Putinu da međunarodna zajednica mora da “očita zastrašujuću lekciju” Izraelu, ističući da Turska radi na “mobilizaciji ove reakcije”, navodi se u saopštenju.

Erdogan je takođe rekao da se radi na tome da se u region pošalju mirovne misije kako bi se zaštitili Palestinci, što je, kako se dodaje, bio predlog Turske još 2018. godine.

(B92/Tanjug)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …