Home / TEMA DANA / UDARNO! U JAPANU PRESTALA EPIDEMIJA- DELTA SOJ UNIŠTIO SAM SEBE- STRAH OD NOVIH VIRUSA!

UDARNO! U JAPANU PRESTALA EPIDEMIJA- DELTA SOJ UNIŠTIO SAM SEBE- STRAH OD NOVIH VIRUSA!

KORONAVIRUS je bezmalo potpuno netao u Japanu!

Pre tri meseca, na vrhuncu širenja delta soja, u Japanu je registrovano oko 26 hiljada zaraženih dnevno. A sada – manje od 200. Što je Japancima još važnije: smrtnost „teži nuli“.

Peti i najsnažniji talas pandemije, koji je izazvan visokozaraznim delta sojem, iznenada se faktički potpuno zaustavio.

Japanski virusolozi smatraju da se „samouništio“ i da je to posledica njegove „fatalne mutacije“.

Japan je dostigao visok nivo vkcinacije i ima stanovništvo koje se drži korona-discipline.

Međutim, tim Nacionalnog instituta za genetiku i Univerziteta Nigata, na čelu sa profesorom Ituro Inoueom, smatraju da se čudo dogodilo zahvaljujući genetskim promenama u samom koronavirusu.

Otkrili su da je alfa verzija, koja je dominirala četvrtim talasom Kovid-19 u Japanu – od marta do juna – bila genetski veoma raznolika: da se sastojala od pet glavnih grupa sa razgranatim mutacijama. Pretpostavljali su da će zaraznija i agresivnija delta biti još raznovrsnija. Ali, dogodilo se suprotno: u početku su se mutacije brzo akumulirale, a zatim iznenada prestale.

Većina promena se dogodila u A394V segmentu nestrukturnog proteina NSP14, koji je odgovoran za ispravljanje grešaka prilikom replikacija.

Tim Inouea tvrdi da je virus u jednom trenutku, pokušavajući da ispravi greške, jednostavno izgubio sposobnost razmnožavanja.

„Bili smo samo šokirani“, priznao je profesor Inoue u intervjuu The Japan Times.

Protein NSP14 je izuzetno važan za zaštitu nukleinskih kiselina, a  profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Šimane Takeši Urano je ukazao:

„NSP14 sadejstvuje sa drugim virusnim proteinima. Utvrdili smo da se virus sa oštećenim NSP14 znatno lošije umnožava. To može biti jedan od faktora brzog smanjivanja oboljevanja.“

Nešto slično se dešavalo i u prošlosti. Tako je 2003. godine izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma SARS iznenada nestalo.

Laboratorijski eksperimenti su prethodnih dana potvrdili da mutacije u proteinu NSP14 zaustavljaju replikaciju virusa.

U Japanu su ukinuta sva ograničenja, ali se epidemija ne širi.

Profesor Inoue veruje da se u slučaju njegove zemlje poklopilo nekoliko faktora. Vakcinisano je više od 75 odsto stanovništva koje se uglavnom strogo pridržava ograničenja.

Drugo, Japan je imao sreće što je delta soj potisnuo sve druge već krajem avgusta. Tako je evolucija virusa bila ograničena na samo jednu liniju, koja se na kraju degenerisala.

Da li će se isto dogoditi sa delta sojem u drugim zemljama?

Tim japanskog Nacionalnog instituta za genetiku i Univerziteta Nigata otkrio je da Azijci imaju zaštitni ferment APOBEC3A, koji napada RNK-viruse, uključujući i SARS-CoV-2. A Evropljani i Afrikanci ga nemaju.

U Južnoj Koreji, koja je genetski bliska Japanu, epidemija se nastavlja.

Inoue ipak upozorava sunarodnike da ne slave prerano pobedu nad virusom:

„Zasad nam ide jer je delta bila osvojila Japan. Sada se otvorilo mesto za nove sojeve. Vakcine same ne mogu da reše problem. Potrebna nam je pojačana imigraciona kontrola, pošto ne znamo šta će doći iz drugih zemalja“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …