Home / TEMA DANA / UDARNO: ZVANIČNIK SAD OBJAVIO DA RUSIJA IMA JOŠ STRAŠNIJE ORUŽJE KOJIM JE POSLALA PORUKU

UDARNO: ZVANIČNIK SAD OBJAVIO DA RUSIJA IMA JOŠ STRAŠNIJE ORUŽJE KOJIM JE POSLALA PORUKU

Dejvid Tompson, zamenik šefa američkih svemirskih snaga za kosmičke operacije, rekao je da je ruska vojska, koristeći svoj neidentifikovani tip laserskog borbenog kompleksa, simulirala obaranje američkog satelita.

Tompson verovatno podrazumeva upotrebu laserskog kompleksa Peresvet, koji je nedavno ušao u službu ruske vojske, ali je njegov domet veoma ograničen, sudeći po karakteristikama koje je objavila Rusija, u vezi sa čim Tompson izveštava o verziji napada.

Prema rečima zamenika šefa američkih svemirskih snaga za svemirske operacije, 2019. godine otkrivena je mala ruska letelica koja bi takođe mogla da koristi lasersko oružje protiv američkog satelita.

„Prema Thompsonu, Rusija je 2019. godine navodno instalirala mali satelit na tako maloj udaljenosti od američkog „nacionalnog bezbednosnog satelita“ da Bela kuća nije znala da li ruski satelit napada ili ne metu.

“Ruski satelit je zatim ispalio raketu  pa je jasno da su nam Rusi time poslali signal”, rekao je Tompson, iznosi ruska Gazeta.

Istovremeno, SAD nisu pružile nikakve dokaze da je ovo oružje zaista koristila Rusija, a takođe nije jasno da li takvo oružje sposobno da pogađa mete u svemiru uopšte postoji.

Ipak analitičari veruju da je iskaz američkog zvaničnika istinit, i da je opisani scenario Rusija izvela.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …