Home / TEMA DANA / UKRAJINA SE UBRZANO PRIPREMA ZA NOVI RAT

UKRAJINA SE UBRZANO PRIPREMA ZA NOVI RAT

PREDSEDNIK Donjecke Narodne Republike – Denis Pušiljin – odreagovao je na ubrzane ukrajinske pripreme za novi rat.

Zamoljen da prokomentariše uporne priče da će Kijev posle Vaskrsa – možda već 2. maja – započeti veliku ofanzivu, rekao je:

„Kako su govorili klasici, ako puška visi na zidu u prvom činu, onda u trećem treba da puca. Bilo bi krajnje neozbiljno i neodgovorno sa naše strane da se nadamo da se gomilanje snaga i sredstava sa ukrajinske strane linije dodira vrši samo radi zastrašivanja.

– Čak i ako je Ukrajina zaista išla na tako skupe dramatizacije bez namere da sama započinje rat, mi moramo sve držati na oku, dobro znajući da ona ožda jednostavno neće da drži situaciju pod kontrolom, pogotovo ako to neko izvana podstiče na sve moguće načine. Zato je naš zadatak je da budemo spremni i danas, sutra i za mesec dana ili za dva. Stoga su naše vojne jedinice na sve vreme, kako kažu, u potpunosti pripravne.

Upitan zašto je Vladimiru Zelenskom novi rat uopšte potreban i ko ga može u njega gurnuti: spoljne ili unutrašnje sile, Pušiljin je rekao i ovo:

„Kijev je spreman za ofanzivu, mada je očigledno da mu pravi rata ne može biti od koristi. U svakom slučaju, mi ćemo zaustaviti napredovanje ukrajinskih trupa. Čak sam siguran sam da ukrajinske političare već muči pitanje: gde će se naše jedinice zaustaviti? Ako se zaustave?“

Pušiljin je uveren da će Zelenski pogoršavati situaciju što je više moguće – da bi skretao pažnju svog stanovništva sa unutrašnjih problema.

Takođe: da će tvrditi da ne ratuje sa Donjeckom i Luganskom Republikom već sa Rusijom.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …