Home / TEMA DANA / UKRAJINA U KOLAPSU: Traže hitan zajam od EU od 2 milijarde evra, kako bi platili Rusima dugovanja i preživeli zimu!

UKRAJINA U KOLAPSU: Traže hitan zajam od EU od 2 milijarde evra, kako bi platili Rusima dugovanja i preživeli zimu!

Ukrajina je zatražila od Evropske unije dodatni zajam od dve milijarde evra (2,6 milijardi dolara) kako bi platila ogroman dug koji ima prema Rusiji za gas.

porosenko merkel oland

Portparol Evropske komisije Sajmon O“Konor rekao je danas da će taj zahtev biti „razmotren u konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom i ukrajinskim vlastima“.

U svakom slučaju, rekao je on, izvršno telo EU „ostaje i dalje na liniji podrške Ukrajini u skladu sa ranijim zalaganjima“.

U Briselu se danas održava trojni ministarski sastanak uz učešće ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, ministra energetike i rudarstva Ukrajine Jurija Prodana i evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora treba da postignu privremeni dogovor o uslovima isporuka ruskog gasa u Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po ceni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom današnje trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku verovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba, podseća Tas.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petro Porošenko naglasili su u današnjem telefonskom razgovoru važnost podrške mirovnom procesu u Ukrajini.

Dvojica predsednika su istakla i značaj održavanja prekida vatre na jugoistoku Ukrajine, stoji u današnjem saopštenju Kremlja, prenosi Rojters.

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdevanju Ukrajine ruskim gasom, nakon što je prošle nedelje u Milanu došlo do preliminarnog sporazuma o bazičnim uslovima budućih isporuka.

Agencija AP je prenela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje nerešeno.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …