Home / U FOKUSU / NEŠTO SE SPREMA: Rusija raspoređuje vojsku na celom Arktiku!

NEŠTO SE SPREMA: Rusija raspoređuje vojsku na celom Arktiku!

SAD su uspeli da ubede Kanadu, Norvešku i Dansku da se, u trenutku dok je bila aktuelna kriza na Krimu, priključe njihovom pritisku na Rusiju uveravajući ove zemlje da je slučaj Krima samo proba za ono što Rusija sprema na Arktiku.

rusija arktik vojska baza

Vlasništvo nad Arktikom je nerešeno pitanje i na Arktik polažu pravo i Rusija, i Kanada, i Danska, i Norveška, i naravno SAD. Međutim, izgleda da je Rusija odlučila da po pitanju Arktika bude i jasnija i glasnija, nego što je to bilo u slučaju Krima.

Ministar odbrane Ruske Federacije, Sergej Šojgu, izjavio je danas da će Rusija do kraja ove godine rasporediti vojsku na celom prostoru Arktika.

„Rasporedićemo vojsku na celom Arktiku. Od Murmanska do Čukotke.“ – rekao je Šojgu novinarima.

„Već smo veoma aktivni na Arktiku i puno toga smo uradili. Obezbedili smo i izgradili sve strateške objekte, od aerodroma, preko objekata za vodosnabdevanje i energetiku, do skladišta za hranu.“ – kaže Šojgu.

Mnogi analitičari smatraju da će Arktik biti nova krizna tačka sukoba Rusije i SAD oko koje će biti veoma teško postići bilo kakav kompromis, ističući važnost Arktika zbog prirodnih bogatstava i strateškog položaja.

Od slučaja jednostranog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, svet nije našao ključ po kojem će postizati dogovore o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i pitanju državnosti i ostvarivanja nezavisnosti. Vlada haos u kojem sila predstavlja jedini princip, a izgleda da je to ruski državni vrh veoma dobro shvatio.

(Pravda)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …