Home / TEMA DANA / UVOD U GLOBALNI HAOS- POMPEO: AKO TURSKA UĐE U RAT U SIRIJI ULAZIMO I MI..!

UVOD U GLOBALNI HAOS- POMPEO: AKO TURSKA UĐE U RAT U SIRIJI ULAZIMO I MI..!

Zaoštravanje situacije u sirijskoj provinciji Idlib vodi ka porastu mogućnosti konflikta sa Turskom, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo novinarima. On je naveo da američka administracija razgovara sa Ankarom o mogućnosti zajedničkih akcija.

„Kao što smo više puta ranije saopštavali, (sirijski) režim ne može da pobedi. Ofanziva koju je preduzela vojska režima samo povećava mogućnost konflikta sa našim saveznicima iz NATO-a – Turska“, rekao je Pompeo.

On smatra da je rešenje problema – prekid vatre i pregovori na bazi rezolucije Saveta Bezbednosti 2254.

„Kako je već govorio predsednik Tramp, mi sarađujemo sa Turskom i procenjujemo šta možemo zajedno da preduzmemo“, objasnio je Pompeo.

On je još jednom optužio Rusiju, Siriju i Iran za blokadu primirja u Siriji.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije.

Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …