Home / TEMA DANA / UVOD U KOVID PROPUSNICE 24 SATA I ZATVARANjE NA 10 DANA- KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: KOVID PROPUSNICE OD 20 ČASOVA!

UVOD U KOVID PROPUSNICE 24 SATA I ZATVARANjE NA 10 DANA- KRIZNI ŠTAB ODLUČIO: KOVID PROPUSNICE OD 20 ČASOVA!

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana. Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih, poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

„Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole“, poručuje Kon za RTS.

„To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom“, dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

„To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše“, navodi Kon.

Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

„To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu“, poručuje Kon.

Krizni štab za borbu sa korona virusom doneo je odluku da jesenji raspust traje devet dana, a da kovid propusnice u ugostiteljskim objektima budu obavezne od 20 časova.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević je rekla da je nakon miliona primljenih doza u našoj zemlji pokazano da su vakcine bezbedne, i da nismo imali nijedan teži slučaj reakcije na vakcinaciju.

„Šta je sada suština. Ponovo moramo da kažemo: „Vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija“. U ovom momentu je 56 odsto građana vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 40 godina tek svaki četvrti je vakcinisan, i ja bih apelovala na sve mlade ljude koji misle da im virus ne može ništa da svako mora da da svoj doprinos borbi“, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Ona kaže da je uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se okupljaju mlađe osobe imalo značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih, pišu Novosti.

„U skladu sa tim proširujemo vremenski period za ugostiteljske objekte od 20 časova. S tim što će svi ti objekti moći da rade 24 časa“, rekla je ministarka.

Ministarka je pojasnila da će kovid propusnice važiti od 20 časova, pa do kraja radnog vremena određenog ugostiteljskog objekta.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …