Home / TEMA DANA / UVOD U OPŠTI RAT?! Saudijska Arabija optužila Iran za napad na Rijad i zapretila da će…

UVOD U OPŠTI RAT?! Saudijska Arabija optužila Iran za napad na Rijad i zapretila da će…

raketa- balisticka

Saudijska Arabija je okrivila Iran za napad balističkom raketom jemenskih šiitskih pobunjenika na saudijsku prestonicu Rijad, upozorivši da bi se to moglo smatrati „ratnim aktom“.

To je rano jutros saopštila koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori protiv šiitskih pobunjenika Huta i njihovih saveznika u Jemenu, na strani međunarodno priznate vlade te zemlje, prenosi AP.

– Uloga Irana i njegova direktna komanda nad punomoćnicima Hutima predstavlja jasan akt agresije protiv susednih zemalja i ugrožava mir i bezbednost u regionu i na globalnom nivou. Stoga, komanda koalicije smatra to otvorenim činom vojne agresije iranskog režima i mogla bi to da posmatra kao ratni akt protiv Kraljevine Saudijske Arabije – navodi se u saopštenju.

Koaliciona komanda ističe da Saudijska Arabija „zadržava pravo da odgovori Iranu u odgovarajućem trenutku i na odgovarajucći način“.

Iran podržava pobunjenike Hute, ali negira da ih naoružava, napominje američka agencija.

Zasad, Iran nije odgovorio na saudijsku pretnju.

U saopštenju, koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu danas navodi i da je zatvorila kopnene, vazdušne i morske prilaze toj najsiromašnijoj zemlji u arapskom svetu nakon što su pobunjenici ispalili balističku raketu na Rijad.

Prilazi su privremeno zatvoreni, pri čemu koalicija, kako navodi, uzima u obzir rad humanitarnih organizacija.

Protivvazdušna odbrana Saudijske Arabije je u subotu, u blizini prestonice Rijada, presrela raketu ispaljenu iz Jemena, javila je televizija „Arabija“.

Dok saudijsko ministarstvo odbrane tvrdi da su presreli raketu kod Rijada, jemensko ministarstvo navodi da je njihov raketni napad „potresao saudijsku prestonicu“.

Jemensko ministarstvo odbrane u Sani, koje je pod kontrolom pobunjenika Huta, potvrdilo je istog dana da su njegove vazduhoplovne snage ispalile balističku raketu na aerodrom u Rijadu.

Raketni napad Huta na međunarodni aerodrom „Kralj Halid“ u Rijadu je prvi napad na saudijsku prestonicu i predstavlja najveću eskalaciju rata u regionu, navodi CNN.

Pročitajte OVDE kakvu je to novu šamarčinu Vašingtonu udario Vladimir Putin a tiče se srednje Azije?

Tanjug

Check Also

“PONUDA VEKA”- SRBIJA KONAČNO SAZNALA ŠTA DOBIJA PRIZNANJEM KOSOVA

Beograd je dobio odgovor na pitanje — šta dobija ukoliko prizna nezavisnost Kosova? Pa dobija …