Home / U FOKUSU / KONTRAUDAR RUSA- SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Počelo raspoređivanje ruskih snaga blizu granica SAD-a

KONTRAUDAR RUSA- SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Počelo raspoređivanje ruskih snaga blizu granica SAD-a

rusija- vojska- vojnici

Raspoređivanje ruskih vojnih baza na Kubi u uslovima porasta američke agresije u interesu je bezbednosti, ali to treba da bude u dogovoru sa Havanom, smatra šef vojnog komiteta Saveta Federacije Viktor Bondarjov.

– Raspoređivanje ruske vojne baze na Kubi u uslovima američke agresije odgovaralo bi interesima međunarodne bezbednosti, rekao je Bondarjov.

Prema rečima senatora, do 2002. godine vojno prisustvo Rusije na „ostrvu slobode u samom američkom dvorištu“ umnogome je pomagalo da se obuzda agresija SAD, njihova ekspanzija u zonama strateških interesa Rusije.

– Smatram da povećanje napetosti u svetu, otvoreno mešanje u unutrašnje stvari država koje su istorijski partneri Rusije — ne isključuje naš povratak u Latinsku Ameriku. Naravno, to treba da bude u dogovoru sa Kubancima, rekao je Bondarjov.

Na potrebu da se „prvo sazna mišljenje samih Kubanaca“ ukazao je i prvi zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta Federacije, general FSB Vladimir DŽabarov. Prema njegovom mišljenju, obnavljanje ruskih baza na Kubi moglo bi da zaoštri konflikt između Moskve i Vašingtona.

Bondarjov je pozvao na to da se razmisli i o povratku Ratne mornarice Rusije u Vijetnamu.

– Naravno, uz dozvolu Vlade te države, ukazao je on.

– Ipak, ne treba žuriti sa tim, uveren je ruski parlamentarac.

– Te korake je potrebno preduzimati samo u slučaju eskalacije američke agresije, daljeg širenja njihovog prisustva u susedstvu sa njim, naveo je Bondarjov.

On je podsetio da su o ovakvim planovima već pričali ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov zamenik Nikolaj Pankov u oktobru prošle godine.

rs.sputniknews.com

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …