Home / TEMA DANA / UVOD U SUKOBE?! SLEDI RADIKALIZACIJA PROTESTA- U SUBOTU NAJMASOVNIJA BLOKADA! (VIDEO)

UVOD U SUKOBE?! SLEDI RADIKALIZACIJA PROTESTA- U SUBOTU NAJMASOVNIJA BLOKADA! (VIDEO)

Predstavnik inicijative „Kreni – promeni“ Savo Manojlović rekao je da će u subotu biti nastavljeni ekološki protesti širom Srbije i ponovo pozvao policiju da u saradnji sa građanima obezbedi učesnike tih okupljanja.

Manojlović je danas na konferenciji za novinare rekao da je namera organizatora da poveća broj blokada, te pozvao građane da izađu na proteste u što većem broju.

On je rekao da svako ko izađe na protest treba da zna da je sam odgovoran za svoju bezbednost.

Rekao je i da nisu tačni navodi „režimskih medija“ o tome šta se dešavalo na protestima prethodne subote, te optužio vlast da je na građane „poslala navijače“.

Istakao je i da su učesnici protesta sami propuštali građane koji su ušli u blokade, i da su, oni koji nisu protestovali sirenama automobila pozdravljali učesnike blokada.

„Apelovao bih na policiju još jednom da u koordinaciji sa građanima obezbedi proteste“, rekao je on.

Napomenuo da je „evidentno da vlast ne može da spreči protest sa tolikim brojem ljudi“, i najavio da će plan blokada biti objavljen krajem sedmice.

Objasnio je na primeru priprema za proteste prethodne subote zašto će plan blokada biti objavljen krajem sedmice.

Rekao je da su organizatori protresta prošle sedmice namerno prvo pozvali građane da automobilima blokiraju puteve, te dodao da su svi videli reakciju vlasti i „režimskih medija“.

Podsetio je i na razne uvrede i pretnje učesnicima protesta kao i na „neku Lila revoluciju“.

Rekao je i da nisu tačne informacije predstavnika vlasti da je Rio Tinto u dolini Jadra otkupio 600 hektara zemlje, te naveo da je ta kompanija otkupila 140 hektara.

Manojlović je rekao i da su povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi uslov za prekid protesta.

Naglasio je i da „protesti neće prestati“ ako se pored Zakona o eksproprijaciji ne poboljšaju i odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Manojlović je rekao i da je osnovni zahtev vezan za narodnu inicijativu, te istakao da građani imaju pravo da predlažu zakone kada skupe potpise.

On je naveo da je „ultimativni zahtev“ promena odredbe o plaćanju takse za narodne inicijative, te precizirao da je drugi uslov vezan za biračke odbore.

Objasnio je da će u slučaju referenduma pokrenutog potpisima građana u biračkim odborima koji će kontrolisati glasanje biti samo predstavnici stranaka.

„Tražimo da se ovo izmeni i da, ako građani narodnom inicijativom pokrenu referendum, oni imaju i predstavnike koji će kontrolisati kako se glasa“, rekao je Manojlović.

Treći uslov je vezan za rok važenja referenduma, a kako je rekao po važem zakonu posle godinu dana može da se ponovi referendum, te naveo da je i Venecijanska komisija na tu odredbu dala primedbu.

Predstavnica JUKOM-a Katarina Golubović podsetila je da je i ranije bilo primedbi da se promeni odredba kojom se predviđa plaćanje overe potpisa.

„Ono što je država uradila je smanjenje takse sa 50 na 40 dinara“, rekao je ona.

Ocenila je i da su moguće dodatne „popravke zakona“, te ukazala da su zahtevi „Kreni – promeni“ apsolutno realni.

„Ne postoji prepreka da se već ovog trenutka krene u izmenu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, rekla je Golubović.

Navela je i da, u tom slučaju, Vlada Srbije ne bi morala ponovo da traži mišljenje Venecijanske komisije.

Upitan šta će poručiti građanima uoči referenduma 16. januara iduće godine, ukoliko taj zakon ne bude promenjen, Manojlović je rekao da se u tom slučaju neće baviti referendumskim pitanjem, već da će „ući u radikalizaciju protesta“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …