Home / TEMA DANA / Van Rompej upozorio: Ukoliko nas Francuska napusti, Evropska Unija će nestati!

Van Rompej upozorio: Ukoliko nas Francuska napusti, Evropska Unija će nestati!

van rompej

Evropska Unija će preživeti, ukoliko nas Velika Britanija napusti, ali neće ukoliko Francuska učiniti isto, rekao je Herman vam Rompej, predsednik Saveta Evrope, piše britanski Telegraf.

„Izlazak Velike Britanije će značiti ranjavanje EU, ali ukoliko Francuska prekine svoje članstvo, EU će nestati. Bez Francuske, evropska ideja ne postoji, evropska ideja će umreti.“ – kaže evropski zvaničnik za britanski Telegraf.

Van Rompej je rekao da o izlasku Velike Britanije iz EU treba da odluče isključivo Britanci.

Dejvid Kameron, premijer Velike Britanije, najavio je da će 2017. godine sprovesti referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske Unije.

U Francuskoj je sve jača politika koja zastupa anti-EU stavove, a ekonomske prilike i prognoze nimalo ne idu na ruku Evropskoj Uniji. Popularnost francuske političarke Marin Le Pen je sve veća, a njena stranka „Nacionalni front“ zastupa ultra-konzervativne stavove i direktno je za izlazak Francuske iz Evropske Unije.

Nezadovoljstvo evropskih naroda kulminira i desnica postaje mejnstrim, što su pokazali i poslednji izbori za evropski parlament.

(Pravda)

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …