Home / TEMA DANA / VEST DANA! SRBIJA ULAZI U EVROAZIJSKU UNIJU- UKINUTE SVE CARINE

VEST DANA! SRBIJA ULAZI U EVROAZIJSKU UNIJU- UKINUTE SVE CARINE

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin najavio potpisivanje sporazuma sa Srbijom koji će nam omogućiti bescarinski izvoz mesa, mleka, voća, sira, cigareta, alkohola na tržište od čak 180 miliona kupaca

Srbiji se uskoro otvara ogromno tržište Evroazijske unije (EAEU) od čak 180 miliona kupaca za bescarinski izvoz mesa, mleka i voća, ali i cigareta, sira i alkoholnih pića!

Potvrdu da su pregovori o uspostavljanju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije pri kraju dao je juče ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin. On je izjavio da će Evroazijski međuvladin savet uskoro ozvaničiti i formalno potpisivanje sporazuma.

Završni pregovori

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je juče sednicu Meduvladinog saveta na kojoj će se ozvaničiti odluka.

– Ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin je saopštio da će Evroazijski međuvladin savet doneti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije. Naredna sednica Međuvladinog saveta očekuje se krajem aprila – napisao je Čepurin na Tviteru, dok naša saznanja govore da bi ugovor mogao da bude potpisan već u martu.

Članice Evroazijske unije

* Belorusija
* Kazahstan

* Rusija
* Jermenija
* Kirgistan

Njime bi bila obezbeđena slobodna trgovina za većinu srpskih proizvoda u Jermeniji i Kirgistanu, po istom principu po kojem to već imamo sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom.
Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže za Informer da se sporazum primakao kraju, te da su stavovi skoro usaglašeni.

– U martu ćemo imati završnu rundu pregovora, kada bismo tekst sporazuma mogli i da potpišemo. Izašli su nam u susret da bescarinski izvozimo određene kvote cigara, sira, vinjaka… Sveukupno, kada se uspostavi zona slobodne trgovine, to će nama značiti bescarinski izvoz za oko 99 odsto robe, a otvara nam se tržište od 180 miliona ljudi – navodi Ljajić.

Kako dodaje, bescarinski izvoz neće važiti za automobile, živinsko meso, kao i za šećer.

– Skoro sve ostalo podleže bescarinskom izvozu i to je velika šansa za naše izvoznike, pogotovo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Mnogo znači kada je carina na izvoz nula – ističe Ljajić.
Stručnjaci podvlače da je značajno što ćemo, pored Evropske unije, sada moći mnogo više da izvozimo i na istok.

Vrhunske povlastice

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je ovo jako dobra vest za nas.

Šta jedino neće moći da se izvozi bez carine

– automobili
– auto-delovi
– živinsko meso
– šećer

– Sa Rusijom već neko vreme imamo poseban trgovinski režim, ali sada će se ove povlastice proširiti na još neke zemlje ove unije. Sve što otvara dodatni prostor za trgovinu i saradnju sa drugim zemljama za nas je odlična vest i to treba iskoristiti. Mislim da ćemo tamo najviše izvoziti prehrambene proizvode, prvenstveno voće – objašnjava Madžar.

I ekonomista Mlađen Kovačević navodi da treba da iskoristimo to što nam se otvara ogromno tržište od 180 miliona ljudi.

– Naši proizvođači moći će da izvoze pod povoljnijim uslovima, što će ih sigurno stimulisati. Najvažnije je da ćemo imati gde da prodamo robu. Očekujem da ćemo najviše izvoziti voće i povrće, ali i mlečne proizvode i meso, pod uslovom da možemo da podmirimo ovo ogromno tržište – zaključuje Kovačević.

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …