Home / TEMA DANA / VIOLA FON KRAMON TRAŽI SUĐENjE ZBOG ROBOVLASNIŠTVA I TRGOVINE LjUDIMA U SRBIJI

VIOLA FON KRAMON TRAŽI SUĐENjE ZBOG ROBOVLASNIŠTVA I TRGOVINE LjUDIMA U SRBIJI

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, Viola fon Kramon, rekla je da je neophodan sudski epilog zbog svega što je viđeno u kineskoj kompaniji Linglong, uz napomenu da su evroposlanici bili zgroženi događajima u Zrenjaninu.

Nakon usvajanja rezolucije o Srbiji u EP, ona je pozvala šefa srpske države, Aleksandra Vučića, da smiri tenzije u Srbiji i da pozove na otvoreni dijalog sve političke partije.

Rezolucija o Srbiji usvojena je u Evropskom parlamentu sa 586 glasova ZA, 53 protiv, i 44 uzdržanih.

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Viola fon Kramon ističe da je svrha ove rezolucije da skrene pažnju srpskoj vlasti kako je potreban sudski epilog slučaja „Linglong“.

„Ovo bi trebalo da podseti srpsku vlast da je priči o Linglongu potreban sudski epilog, jer je težina slučaja ukazivala i na prinudni rad i na trgovinu ljudima. Ovim smo se uverili sve da su i Linglong i ekološki protesti na našem radaru i da Evropska komisija mora da uzme sve ovo u obzir pri izradi svog izveštaja o napretku Srbije i tokom redovnog dijaloga sa vlastima u Beogradu“, navodi ona.

Viola fon Kramon kazala je da su svi bili zgroženi scenama viđenim u krugu fabrike Linglong u Zrenjaninu, ali i prizorima iz Šapca, gde su huligani napadali demonstrante.

„Situacija je, nažalost, veoma polarizovana i glavnu odgovornost za to snosi vladajuća stranka i njeni tabloidi. Pozivam predsednika Vučića da smiri tenzije i pozove na inkluzivan, otvoren, opštenacionalni dijalog političkih partija, aktivista, intelektualaca i svih onih koji žele da razmišljaju o putu kojim Srbija treba da ide u narednoj deceniji.

To je preko potrebno, jer ne postoji čarobni štapić iz Brisela ili sa nekog drugog mesta koji to može da popravi“, podvlači sagovornica.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …