Home / TEMA DANA / Vodeći svetski geopolitički ekspert upozorava: Doći će do raspada EU, hrvatska ekonomija je već uništena- Srbi, bežite na istok!

Vodeći svetski geopolitički ekspert upozorava: Doći će do raspada EU, hrvatska ekonomija je već uništena- Srbi, bežite na istok!

engdalJedan od vodećih svjetskih geopolitičkih analitičara Vilijam Engdal smatra da će doći do raspada EU kao političke tvorevine i ocijenio da Srbija, ako bude slijedila svoju sudbinu prema Istoku, može da ima vodeću ulogu na Balkanu.

„Liderstvo zavisi od same Srbije, od toga čime će se ona rukovoditi i šta će da ponudi drugima. Moja želja bi bila da Srbija, koja je izdržala nevjerovatne poteškoće kroz istoriju, pronađe strategiju za napredak izvan NATO-a“, naveo je on.

Engdal je za „Večernje novosti“ rekao da EU i NATO nemaju ništa naročito dobro i lijepo da ponude Balkanu.

„Ubijeđen sam da ćemo biti očevici raspada EU kao političke tvorevine. Uslijediće oslobađanje država iz tog saveza, za koji je projekat postojao još 1950. godine u SAD, sa ciljem da se pomoću njega kontroliše Evropa“, kaže Engdal.

On je ocijenio da je danas EU poput čudovišta „u ime kojeg bezimene birokrate odlučuju o svim aspektima naših života iz minuta u minut“.

Engdal smatra da je Italija „zreo kandidat“ za izlazak iz EU, kao i Mađarska, a uskoro možda i Francuska, ako lider Nacionalnog fronta Marin le Pen dobije veću podršku.

„Tada će se sve razotkriti vrlo brzo. Reakcija protiv Brisela je tek počela, a valuta evro je potpuni promašaj. Uništava se ekonomija u Evropi u ime nekolicine velikih međunarodnih banaka. Na građanima Evrope je da odluče šta će biti njihova budućnost“, ističe Engdal.

On je dodao da je imao prilike da tokom posjete Hrvatskoj vidi kako je njihovo pristupanje EU uništilo hrvatsku ekonomiju.

Govoreći o puču u Turskoj, on je naveo da je puč bio stvaran i uz podršku Vašingtona, te da je sada predsjednik Redžep Tajip Erdogan na tački sa koje nema povratka i da će se brzo vidjeti da li će se osmjeliti da izvede Tursku iz NATO-a.

Prema njegovim riječima, puč nije bio iznenađenje, a propao je jer je ruska obavještajna služba presrela izvještaj o pokušaju svrgavanja i ubistva Erdogana.

(RTRS)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …