Home / TEMA DANA / VODIĆE DVA PARALELNA RATA: Ukrajina u završnim pripremama za rat za „reintegraciju“ Donbasa!

VODIĆE DVA PARALELNA RATA: Ukrajina u završnim pripremama za rat za „reintegraciju“ Donbasa!

Kijev može pokrenuti vojnu operaciju u Donbasu, ne zaustavljajući „antiterorističku“ akciju, rekao je Juri Bobrov, oficir pravnog odeljenja Generalštaba Ukrajine.

On je ovo saopštio govoreći o razdvajanju vojne (na osnovu Zakona o reintegraciji Donbasa) i „antiterorističke“ operacije.

– Ova operacija („antiteroristička“) je pokrenuta 2014. godine, i ona se nastavlja, bez obzira na sprovođenje ovog zakona, a odluku o njenom nastavku ili prekidu će saopštiti šef Antiterorističkog centra Službe bezbednosti Ukrajine, rekao je Bobrov.

Predstavnik Generalštaba je izrazio uverenje „da će se antiteroristička operacija nastaviti, bez obzira na to kada će početi ili se završiti operacija združenih snaga“.

Prema Bobrovu, kandidatura za komandanta združenih snaga već je utvrđena, a u bliskoj budućnosti će biti odobrena od strane predsednika. Glavni kandidat je general sa borbenim iskustvom, koji učestvuje u operaciji u Donbasu, dodao je predstavnik ukrajinskog generalštaba.

Zakon o reintegraciji Donbasa

U januaru je ukrajinska Rada usvojila Zakon o reintegraciji Donbasa. Predsedniku se daje pravo da upotrebi oružane snage u miru kako bi „zaštitio suverenitet“. Zakon omogućuje da se vojska koristi u Donbasu bez proglašenja rata.

Porošenko je naredio ministru odbrane i načelniku Generalštaba da predlože promene formata operacija u Donbasu i kandidata za šefa združenih snaga.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova veruje da je usvajanje zakona konačno potvrdilo fokus Kijeva na nasilno rešavanje sukoba u regionu i prekoračenje Minskih sporazuma. DNR i LNR su takođe saopštile da dokument legalizuje upotrebu nasilja nad civilima.

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …