Home / TEMA DANA / VOJNI EKSPERTI: SVEMIR SE UBRZANO PRETVARA U BOJNO POLJE

VOJNI EKSPERTI: SVEMIR SE UBRZANO PRETVARA U BOJNO POLJE

Vojni stručnjak Sergej Hatilev pozvao je svet, da se pripremi za činjenicu, da će vojni sukobi između svetskih sila uskoro dobiti grandioznije razmere.

Komandant američkih svemirskih snaga John Raimond, u intervjuu za „New York Times“, priznao je postojanje ozbiljne pretnje Vašingtonu od Rusije i Kine.

Istovremeno je pojasnio, da glavni geopolitički protivnici Sjedinjenih Država, imaju sposobnosti za vođenje vojnih operacija u svemiru. Konkretno, Moskva i Peking mogu onemogućiti američke satelite na različite načine.

Bivši načelnik protivavionskih raketnih snaga Komande specijalnih vazdušnih snaga Rusije- Sergej Hatilev, priznao je činjenicu da se svemir brzo pretvara u polje aktivnosti oružanih snaga i upotrebe oružja u borbi.

Uprkos činjenici da je proces militarizacije ovog prostora tek na samom početku, neki sistemi PVO već mogu da rade na ciljevima koji se kreću iz svemira. Konkretno, govorimo o ruskom sistemu

PVO S-500 „Prometej“, sposobnom da uništava objekte na nadmorskoj visini od 200 km.

Što se tiče spremnosti Rusije u celini za eru „zvezdanih ratova“, ona je, prema rečima Khatileva, na odgovarajućem nivou. Pored „Prometeja“, za ove svrhe je pogodan slojeviti teritorijalni sistem protivraketne odbrane A-235 „Nudol“, koji je u fazi ispitivanja.

Takođe, Oružanim snagama Ruske Federacije na raspolaganju su sredstva za uništavanje svemirskih satelita. Dakle, neke modifikacije ruskih lovaca mogu se nositi sa ovim zadatkom.

Tako je Moskva već spremna da učestvuje u neprijateljstvima koja će se odvijati u svemiru. Međutim, ima još malo vremena za jačanje pozicije….

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …