Home / TEMA DANA / Vraćaju se na Balkan da otcepe Rašku i Vojvodinu- Evo šta se dešava..

Vraćaju se na Balkan da otcepe Rašku i Vojvodinu- Evo šta se dešava..

500

Jedna od najuticajnijih novina naših tradicionalnih ’prijatelja’ Engleza, The Independent, nakon referenduma u Kataloniji objavila je tekst o potencijalnim žarištima širom Evrope, koja bi u nekom trenutku mogla da proglase nezavisnost.

Između ostalog se, kao potencijalne države, pominju i Republika Srpska i Herceg-Bosna (što ima logike s obzirom na prostu činjenicu da BiH kao država nikad nije profunkcionisala, niti će), a na karti su kao ’problematične’ regije označene i Vojvodina i Raška oblast, tzv. Sandžak.

Po kom to kriterijumu Vojvodina, u kojoj je više od 70% stanovništva srpske nacionalne pripadnosti, dok su na drugom mestu Mađari sa oko 10%, predstavlja regiju čiji stanovnici žele otcepljenje?

Na izborima održanim pre godinu i po dana autonomaška stranka Nenada Čanka osvojila je oko 6% glasova što otprilike predstavlja i snagu čitave priče o ’posebnosti’ severne srpske pokrajine.

Kada je Vojvodina u pitanju, logičnije bi bilo razmisliti o tome koliko njena politička autonomija uopšte ima smisla, kada se uzme u obzir etnički sastav stanovništva i rezultati na izborima?

Što se Raške tiče, ona je (srednjovekovna Raška) podeljena između dve države, Srbije i Crne Gore, a u srpskom delu Muslimani su većina u tri opštine, od kojih su dve ruralne.

Da ne bi to možda bila samoodrživa država – glavni grad Novi Pazar, i Tutin i Sjenica kao dva satelita??

Britanska podmuklost, evropski (briselski) cinizam i američka brutalna i otvorena agresija su nam odavno dobro poznati, ali njihovo sinhronizovano i kontinuirano iživljavanje nad Srbijom i srpskim narodom često prevazilazi granice i logike i zdravog razuma.

Od Vojvodine konkretno komunisti su pokušavali da naprave državu sve vreme njihove brutalne vladavine duge gotovo pola veka, a onda su njihov posao nastavile zapadne – američke ’nevladine’ organizacije, Soroš i slični.

Jedno vreme su imali i vrlo jaku institucionalnu podršku uz pomoć vladajuće Demokratske stranke koja je činila brojne ustupke separatistima.

Rezultat svega – 6% za LSV na izborima 2016. U Vojvodini žive Srbi, a njihova država može da bude samo Srbija.

Čankova propala politička karijera, koja će se na sledećim pokrajinskim izborima verovatno i završiti, uz svu ’nesebičnu’ logističku i materijalnu pomoć naših zapadnih ’prijatelja’, sasvim dovoljno govori u prilog ovoj tvrdnji.

Vojvodina = Srbija.

A gospoda iz Britanije i Amerike neka se potrude da sačuvaju svoju tvorevinu Bosnu i Hercegovinu u koju su slili milijarde dolara i potrošili više od dve decenije (neuspešno) pokušavajući da izgrade državu.

Sve džaba. Na kraju će BiH doživeti sudbinu Jugoslavije. Eto, tu je Independent u pravu.

Jelena Vukoičić (Poskok,Vidovdan)

Check Also

SRBI ODLUČUJU AMERIČKE IZBORE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

Naslovna priča američkog magazina “Vol strit internešenal” govori o broju Srba koji žive u prelomnim …