Home / TEMA DANA / VUČIĆ O KOSMETU: SPREMAN SAM ZA TEŠKE ODLUKE

VUČIĆ O KOSMETU: SPREMAN SAM ZA TEŠKE ODLUKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke. One, poručuje, moraju biti kompromisne.

Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer su, ističe, postojale različite manipulacije u prethodnom periodu.

„Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Ajmo da ih polako rešavamo. Rezultat je da se borimo i pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno i ozbiljno.

Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom mnogo lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila, koji su prilično suprotstavljeni“, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da takav plan ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka „jednostavnija pitanja“.

„Nije nepoznato da smatram da je važno da kompromisnim putem rešimo pitanje Kosova i Metohije, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali o čemu govorimo kada i dalje imamo takse, koje su anticivilizacijska mera? Takse koje su donete suprotne Cefti i SSP-u, za koje je bilo nemoguće pomisliti da će postojati u 21. veku?“, upitao je Vučić.

Podseća da se na Kosovu stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod.

„Za njih ‘smoki’ ima etničku pripadnost. Što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Plašim se da to govori mnogo manje optimistično od svega onoga što govore albanski lideri. Veliku pažnju ću posvetiti predsedniku Palaua i razvoju i razumevanju u našim odnosima. Ali moramo da budemo realni, ozbiljni i odgovorni„, poručio je predsednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada i da neće uložiti sve što može da se do rešenja dođe.

Na pitanje da li bi Rusija podržala podelu teritorije Kosova kao rešenje, Vučić ponavlja da prvo treba rešiti pitanje taksi.

„Pošto misle da je celo Kosovo njihovo, kako će oni razgovarati o gubitku makar metra kvadratnog ako nisu spremni da ukinu takse?“, pita Vučić.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne, teške i za Prištinu, ne samo za Beograd.

(RTS)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …