Home / TEMA DANA / VUČIĆ “ŽESTOKO” I BEZ REFERENDUMA: Daćemo Kosovu to što traži ako Srbija dobije “nešto”?

VUČIĆ “ŽESTOKO” I BEZ REFERENDUMA: Daćemo Kosovu to što traži ako Srbija dobije “nešto”?

vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne postoji nikakva šansa da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, osim dogovora sa Srbijom.

On je rekao da Kosovo ne može do mesta u UN u “ovakvim uslovima političke polarizacije i postojanja multipolarnog sveta“.

Vučić je istakao i da u dogovoru “Srbija mora da ima nešto, a ne da nema ništa i da bude ponižena“.

Na pitanje Sonje Biserko u emisiji TV Hepi šta je to “nešto”, Vučić je rekao da ne želi o tome da govori sada, već će to učiniti u martu ili aprilu.

“A što se tiče onih koji misle da je dovoljno da pritisnete Srbiju i da kažete – vi morate da prihvatite sve, zato što je interes južnog krila NATO, ja vam kažem da me baš briga čiji je to interes. To nije interes Srbije”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da bi Srbija mogla da dospe do punopravnog članstva u EU već 2023, ali i da ne bi isključio mogućnost da to bude i 2022. godine, “ukoliko rešimo odnose sa Prištinom, a to za Evropsku uniju bude “uslov svih uslova” za naše napredovanje ka EU”.

“Da li sam veliki optimista po pitanju rešenja kosovskog čvora?”, zapitao je predsednik Vučić gostujući na Hepi televiziji i odgovorio da “nije preterani optimista”.

“Pre svega u Prištini ne postoji nikakva volja za kompromisom, ali isto tako ni u velikom delu srpske javnosti. Mi više volimo da imamo mitske projekcije prošlosti i ne volimo racionalan odnos prema Srbiji”, rekao je Vučić.

On je, međutim, poručio da će dati sve od sebe da “mi racionalno sagledamo šta najviše mozemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo…”

“Daću sve od sebe, iako ću znati da bi mi to bio kraj političke karijere”, poručio je.

Kako je dodao, svoj stav i kako on vidi rešenje kosovskog pitanja izneće, kaže, nakon što saslusa sve druge koji učestvuju u dijalogu o tom pitanju, te napomenuvši da očekuje još da se izjasne i SANU i civilni sektor…

Odgovarajući na pitanja o spoljnopolitičkom položaju Srbije rekao je počinje da se nazire da Balkan postaje ključni poligon za velike sile, te da je manevarski prostor za delovanje veoma sužen i da nikada nije bio manji.

(B92,Tanjug)

Check Also

VUČIĆ NAJAVIO 3 VELIKA PROJEKTA U SRBIJI

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je 3 velika projekta – gradnju 8.086 jeftinih stanova, ulaganje milijardu …