Home / U FOKUSU / NA IVICI RATA: U Južnoj Koreji okuplja se NAJVEĆI BROJ borbenih aviona IKADA

NA IVICI RATA: U Južnoj Koreji okuplja se NAJVEĆI BROJ borbenih aviona IKADA

nato- vezbe- vojska
Preletom američkih stelt borbenih aviona „F-22“ iznad Južne Koreje označen je početak vojnih vežbi, za koje Severna Koreja tvrdi da guraju poluostrvo ka ivici nuklearnog sukoba.

Kako su objavili zvaničnici Sedme eskadrile vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, „F-22“ avionima priključiće se i stelt avioni „F-35s“ vazduhoplovnih snaga i marinački korpus, što će biti najveća koncentracija borbenih aviona pete generacije ikada u Južnoj Koreji.

Tako će se nad kriznim područjem naći oko 230 „F-22“ i „F-35s“ nevidljivih aviona SAD i Južne Koreje, koje će na zemlji podržavati 12.000 vojnika. Godišnje vojne vežbe „Predostrožnost 18“, prema najavama, završiće se u petak, a pripreme su počele u subotu, kada su prvih šest „F-22“ raptora stigli u Južnu Koreju.

Masovni nevidljivi manevri

„Predostrožnost 18“ biće najveća vežba nakon pomorskih drilova u novembru, u kojima su učestvovala čak tri američka nosača aviona.

Cilj vežbe je da se podgne borbena spremnost saveznika, preneli su američki mediji.

Među više desetina američkih aviona koji će se priključiti snagama Južne Koreje, eksperti ukazuju da su stelt letelice najveća pretnja Pjongjangu. Iako Severna Koreja ima oružje protivvazdušne odbrane, njeni radarski sistemi ne bi mogli da detektuju „F-22“ i „F-35“ avione, koji spadaju u najnaprednije stelt letelice na svetu.

Raketa koja može da pogodi Ameriku

Ova vežba održava se manje od nedelju dana nakon što je Pjongjang ispalio novu interkontinentalnu raketu „Hvasong-15“, za koju tvrdi da može da pogodi bilo koju metu u SAD.

Iako američki stručnjaci smatraju da Severna Koreja još ima da radi na svojim raketama, koje imaju problema sa ulaskom u atmosferu nakon ispaljivanja, svi se slažu da je „Hvasong-15“ najnapredniji projektil koji je Pjongjang do sada ispalio. Prema nekim američkim analizama, ispaljen pod uobičajenom trajektorijumu, „Hvasong-15“ bi mogao da leti dalje od 13.000 kilometara.

Na ivici rata

Državni mediji Pjongjanga rekli su u ponedeljak da „nesmotrene, masivne ratne igre“ Amerike i Južne Koreje „kreiraju situaciju u kojoj nuklearni rat može da počne svakog trenutka“, preneo je CNN. Tome idu u prilog i izjave američkih i severnokorejskih zvaničnika, koji su ovog vikenda u više navrata rekli da šanse za rat rastu.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izdalo je u subotu saopštenje, u kojem navodi da „američki predsednik Donald Tramp moli za nuklearni rat“. Istog dana savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster rekao je na konferenciji u Kaliforniji, nakon poslednjeg raketnog testiranja Pjognjanga, da šanse za rat na Korejskom poluostrvu rastu iz dana u dan.

– Mislim da se povećavaju svakog dana, što znači da smo u trci da pronađemo rešenje za problem. Postoje načini da se raši bez oružanog sukoba, ali nije ostalo mnogo vremena – rekao je Mekmaster.

Mekmaster je istakao da Kim Džong Un unapređuje vojne mogućnosti svoje zemlje sa svakom ispaljenom raketom ili nuklearnom probom.

Da vojni razvoj Severne Koreje znači i veća mogućnost izbijanja rata potvrdio je i američki senator Lindzi Grejem, kojeg je CNN opisao kao republikanskog „jastreba“, sa pozicijom u Komitetu vojnih službi Senata. On je dodao i da će pozvati Pentagon da ne šalje u Južnu Koreju supružnike i decu.

– Ludost je slati supružnike i decu u Južnu Koreju, s obzirom na provokacije Severne Koreje. Zato hoću da prestanu da šalju stanovništvo, i mislim da je vreme da se stanoviništvo koje je već tamo, vrati u Ameriku – rekao je Grejem.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …