Home / TEMA DANA / Vučiću se priprema makedonski scenario!?

Vučiću se priprema makedonski scenario!?

vucic

Da se u Srbiji priprema nešto, postalo je jasno posle odlaska Brajana Hojt Jia iz Beograda. Pojedine opozicione stranke, Sulejman Ugljanin, mediji kao što su Slobodna Evropa započeli su pripremu terena za makedonski scenario u Srbiji.

Prenosimo vam tekst sa portala Slobodna Evropa:

Kako se desilo da Makedonija postane primer koji pokazuje da je autoritarne režime u regionu i Evropi moguće srušiti demokratskim putem? Nikola Gruevski je populističkim metodama vladao Makedonijom 10 godina. Činilo se da ima ogromnu podršku naroda, da je nepobediv, ali se njegova vlast za pola godine srušila kao kula od karata. Kako je to bilo moguće, piše Radio Slobodna Evropa.

„Moguće mirno srušiti autoritarni režim“

– Taj period je dugo trajao. Oni su nam ukrali značajan deo naših života. Evropska unija je dugo tolerisala etabliranje jednog autoritarnog režima u Makedoniji koji nam je ukrao državu i urušio sve njene institucije. Situacija je postala dramatična kada je Makedonija ekonomski kolabirala i kada je izbila afera o masovnom prisluškivanju građana – kaže Ljubomir Frčkoski, profesor Pravnog fakulteta u Skoplju i bivši ministar inostranih poslova Makedonije i dodaje:

– Veoma važan faktor promene bila je činjenica da opoziciona partija – Socijaldemokratski savez – nije bila rasturena kao opozicija u drugim zemljama regiona. Ona je preživela režim i uspela da iznedri lidera – Zorana Zaeva, koji je konsolidovao stranku izlažući opasnosti i sebe i svoju porodicu.

– Dve godine je trajao sukob sa režimom – i na političkoj sceni, i na ulicama, i u medijima – što je rezultiralo dramatičnim ulaskom međunarodne zajednice u taj sukob. Proces promene režima od autoritarnog ka demokratskom izveden je u periodu od godinu i po dana. Makedonski slučaj je pokazao da je autoritarni režim moguće srušiti relativno mirnom tranzicijom – ističe Frčkoski.

Zoran Živković, lider opozicione Nove stranke i bivši premijer Srbije kaže da je najčudnije to što je velika podrška Srbije Gruevskom počela kada je već bilo jasno da on gubi izbore.

„Makedonija kristalna kugla u kojoj se vidi kako bi izgledao pad Vučićevog režima“

– Vučiću i njegovim partnerima je žao što je došlo do promene vlasti u Makedoniji zato što je vlast Gruevskog bila slična ovoj vlasti u Srbiji. To je autoritarni populizam, gde se stvaraju mitovi, gde se na dnevnoj bazi laže i manipuliše brojkama o broju zaposlenih i privrednom rastu. U Srbiji se danas laže kao što se u Makedoniji lagalo za vreme prethodne vlasti – objašnjava Živković.

– Međutim, smena nedemokratske vlasti u Makedoniji nije prvi primer da autoritarna vlast može da bude promenjena na izborima. Prvi takav primer imali smo 2000. godine kada je oboren režim Slobodana Miloševića. On je pobeđen na izborima, a 5. oktobar je bio mirna demonstracija građanske volje koja je pomogla Miloševiću da nađe vrata i da izađe iz svog kabineta – dodaje on.

– Iako je Makedonija mnogo manja zemlja, ona je kao kristalna kugla u kojoj možete videti kako bi izgledao pad Vučićevog režima koji, kada se pogleda u ogledalo, sam sebi izgleda ogroman i super moćan. Autoritarni vladaoci se boje svakog scenarija njihovog rušenja. Oni se boje da idu u opoziciju, taj strah je permanentan i zato stalno pričaju o zaverama. Takav režim nema stabilnu potporu, on se ne zasniva ni na kakvim vrednostima, to je režim jednog čoveka i grupe oko njega. Zato se on i ruši kao kula od karata.- kaže Frčkoski.

„Beogradski scenario – poraz Vučića na izborima“

– Čestitam Makedoncima što su uspeli da se izbore sa jednim takvim zlom. Mislim da je sada red na nas u Srbiji. Nadam se da će beogradski izbori koji su pred nama biti – ako ne konačan obračun sa Vučićevim režimom – onda bar biti prvi korak – kaže Živković i zaključuje:

– Vučić je tokom svoje predsedničke kampanje u proleće ove godine stalno ponavljao da opozicija želi da izazove makedonski scenario, a to po njemu znači izazivanje nemira i nereda. Međutim, stvarna opasnost za njega je beogradski scenario, a to znači da bude pobeđen na izborima i da, ako pruži otpor promeni vlasti, dodatnim radovima slobodnih građana bude oteran iz svoje kancelarije – kao što je to bilo 5. oktobra – i ode da radi nešto što zna.

Check Also

BOŽO PRELEVIĆ OTKRIVA ZAVERU: PLAN JE DA MIGRANTI ZAMENE SRBE

Epidemija COVID-19 pokazala je koliko je država Srbija slaba i neorganizovana. Advokat Božo Prelević upozorava …