Home / U FOKUSU / PUTIN ŠOKIRAO TRAMPA: Ako hoćeš razgovor onda MORA i o Srbiji TAKO VIŠE NE MOŽE

PUTIN ŠOKIRAO TRAMPA: Ako hoćeš razgovor onda MORA i o Srbiji TAKO VIŠE NE MOŽE

putin-tramp

Predsednik Rusije Vladimir Putin postavlja uslov šefu SAD Donaldu Trampu da Srbija bude jedna od tema ukoliko želi da se sastanu, dok će s druge strane najbliži ljudi lidera Moskve i Vašingtona ponovo u Beogradu rešavati pitanje Ukrajine i sprečavati mogućnost novih konflikta.

Donald Tramp, lider SAD, zatražio je susret u četiri oka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji i Ukrajini, ali mu je iz Kremlja stigao hladan tuš u vidu Putinove poruke da će do susreta doći samo ako glavne teme budu Balkan i Srbija!

Da je Srbija ponovo u centru interesa velikih sila i da će se preko nje lomiti koplja, potvrđuje ugledni diplomata Zoran Milivojević. On kaže da je dokaz te teze upravo izbor Beograda za mesto sastanka u okviru dijaloga Moskve i Vašingtona o Ukrajini.

Tako će se 13. novembra u našoj prestonici sastati Kurt Voker, specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu, i Vladislav Surkov, pomoćnik ruskog predsednika.

SAD: Patiće svako ko sarađuje s Rusijom

Rusija i Amerika su sve bliže fazi kada će početi ozbiljno da ujedaju, a posledice će na svojoj koži najpre osetiti treće zemlje. O tome govori zvanična poruka Stejt departmenta u kojoj se kaže: „SAD će selektivno primenjivati sankcije protiv trećih država i preduzeća koji sarađuju sa ruskim kompanijama na crnoj listi Vašingtona.“

– Putin je insistirao da na narednom sastanku sa Trampom razgovaraju o našoj zemlji prvenstveno zbog pretnji koje su nam stigle od američkih predstavnika u kojima se otvoreno tražilo da se distanciramo od Rusije, kao i svega onoga što nam je nedavno rekao Brajan Hojt Ji. Srbija ima značaju ulogu na ovim prostorima i upravo zbog toga Rusija smatra da Srbiju treba ostaviti na miru da slobodno bira svoju politiku i da se drži svojih interesa, a ne da joj se oni nameću – navodi Milivojević.

Komentarišući to što će to biti drugi susret Trampovog izaslanika i najvažnijeg Putinov pomoćnika za nepuna dva meseca u Beogradu, Milivojević ističe da je jasno da je Srbija ponovo postala značajna za svetske sile.

– Taj novi sastanak specijalnih predstavnika Trampa i Putina u Beogradu potvrđuje da je međunarodni položaj, nezavisna pozicija Srbije, kao i vojna neutralnost naše zemlje izuzetno značajna. Odluka dve najveće svetske sile da vode izuzetno važan dijalog o Ukrajini u Beogradu pokazuje da su odnosi srpskog državnog vrha sa Kremljom, ali i sa američkom administracijom, sve bolji. To je i očigledna potvrda i dokaz da je Srbija ponovo poštovana od strane svetskih sila i važna za njih, jer je svakako centar celog regiona kao centar mira i stabilnosti, te ne čudi da će se u Beogradu lomiti koplja između Rusije i SAD – kaže sagovornik.

(Alo)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …