Home / TEMA DANA / ZAHTEV ZBOG SITUACIJE NA GRANICI: Hitna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Srbije!

ZAHTEV ZBOG SITUACIJE NA GRANICI: Hitna sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Srbije!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio danas da je zatražio od premijera Aleksadra Vučića da se hitno održi sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zbog situacije sa migrantima.
migranti- azilanti- policija
„Želim da obavestim srpsku javnost da sam zatražio od predsedniljka vlade Vučića hitnu sednicu Biroa za koordidnaciju službi bezbednosti na kojoj treba da vidimo šta ćemo da radimo, kako da zaštitimo naš prostor i našu teritoriju imajući u vidu da se naši susedi ponašaju na ovaj način”, rekao je Vulin.

Kako kaže, u toku noći u Srbju je ušlo 334 migranata iz pravca Bugarske i još 158 iz pravca Makedonije i z aočekivati je da je taj broj nešto veći jer su ovo samo oni koji su registrovani.

Vulin je rekao da je veoma zabrinut nakon što su dobili informacije da su oragni iz Mađarske pokušali ne samo da upute migrante u tranzintnu zonu već i da ih vrate na teritoriju Srbije bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u međunarodnom pravu.

„Nakon što smo dobili informacije da Hrvatska, takođe, razmišlja o ponovnom podizanju ograda na našoj granici i nakon što smo dobili informacije da značajno veći broj migranata ulazi na našu teritoriju, moram da kažem da tu zabrinutost moram da podelim sa čitavom javnošću”, istakao je ministar, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, Evropa se ponaša kao da je mitrantska kriza prošla.

„Mi bismo mogli da ostanemo sasvim sami i da sasvim sami rešavamo migrantsku krizu i izgleda kao da našu dobru volju, naš napor i trud – da se prema migrantima odnosima nahumanije i najbolje na migratnskoj ruti, neki doživljavaju kao znak naše slabosti i kao da nema ko to da ceni i upravo zato sam zatražio od premijera hitnu sendicu Biroa”, naveo je Vulin.

On naglašava da moramo da dođemo do zaključaka i konkretnih mera kako da se ponašamo u budućnosti i šta je sve potrebno da uradimo da bismo zaštitili i teritoriju Srbije i naše stanovništvo, ali i da ostanemo dosledni sebi i našoj politici.

Migrante vraćaju u Suboticu

migranti- azilanti- izbeglice- ograda- zid

Dan nakon stupanja na snagu nove odluke parlamenta Mađarske o pooštrenoj kontroli pograničnog pojasa u širini od osam kilometara i vraćanja u međudržavnu tranzitnu zonu svih migranata koji su ušli ilegalno u tu zemlji, prva posledica je vidno povećan broj izbeglih koji se sa granice vraćaju u Suboticu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Trenutno ih je u izbegličkom smeštajnom centru, blizu nekadašnjeg migrantskog prebivališta Stare ciglane, približno nekoliko stotina.

Sam centar, koji ima nekoliko spavaonica, može primiti nešto više od stotinu osoba, ali je pored stambenih zgrada kampa naknadno postavljeno više desetina šatora, koji mogu primiti po nekoliko osoba.

Mnogi dolaze ovde da prenoće, dobiju obrok i, eventualno, odeću, te obično bi nakon toga ponovo odlazili do granice, tražeći novi način da pređu na teritoriju Evropske unije.

Među njima je najviše mladih od oko dvadesetak godina, ali sve više je dece i žena.

U sredu su se mogle videti i čitave grupe, kao i porodice sa decom, koji su iz kampa masovno krenuli prema autobuskoj stanici, rešeni da se vrate u Beograd, posle neuspeha na srpsko-mađarskoj granici, navodi RSE.

Migranti svedoče da se veliki broj ljudi vratio sa granice, a da je policije bilo veoma mnogo.

Granica se i ranije nadzirala helikopterima, a sada su vojne i policijske patrole učestalije, pa i one sa psima tragačima.

Visoki komesarijat UN i mađarski Helsinški odbor za ljudska prava osudili su ove antimigrantske mere Mađarske, ocenjujući da takva odluka koja dopušta preširoka tumačenja, može dovesti do kršenja ljudskih prava migranata i do pogoršanja ionako teških uslova u kojima se nalaze migranti na granici.

Odluka da se oni vraćaju bez prava da zatraže azil, je suprotna međunarodnom pravu i pravnim normama Evropske unije, smatraju u Helsinškom odboru, prenosi mađarska nacionalna televizija M1.

migranti- azilanti- izbeglice

Visoki komesarijat UN je, takođe, osudio i izjavu zamenika šefa mađarske policije Janoša Baloga, koji je rekao da je cilj mađarske policije isti kao što je bio cilj mađarske fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu: „da drži protivnika što dalje od svojih vrata”.

Helsinški odbor napominje da sve mere koje Mađarska sprovodi, ne mogu sprečiti ljude da beže od rata.(Fonet)

Stefanović: Razmatramo konkretne poteze za migrantsku krizu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija razmatra konkretne poteze i mere kako bi se sprečile eventualne štetne posledice migrantske krize.

„Republika Srbija razmatra konkretne poteze i mere koje će preduzeti kako bi se sprečile bilo kakve štetne posledice po naše građane vezane za migrantsku krizu”, rekao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

On je dodao da očekuje, kada mere budu definisane, da će premijer Aleksandar Vučić zakazati sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i da će uskoro moći građanima da bude saopšteno šta će Srbija preduzeti.

(Politika)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …