Home / U FOKUSU / OPASNA PROVOKACIJA RUSIJE ZA VELIKI RAT: Amerika dostavila Ukrajini najnaprednije radarske sisteme!

OPASNA PROVOKACIJA RUSIJE ZA VELIKI RAT: Amerika dostavila Ukrajini najnaprednije radarske sisteme!

porosenko- sad- usa- amerika
Ukrajinska vojska je dobila četiri napredna kontrabaterijska radarska sistema i deset kontraminobacačkih radarskih sistema od vojske SAD, piše Webtribune.rs

Ovi sistemi, koje na bataljonskom nivou koristi američka vojska, jedni su od najnaprednijih u svetu. Oni omogućavaju operateru da otkrije lokaciju iz koje dopiru artiljerija i minobacači i ukaže prijateljskoj artiljeriji gde da gađa.

Na međunarodni aerodrom Borispil je u subotu stiglo 4 AN/PQ-36 Firefinder radara i 10 AN/TPQ-49 radara. Prema izveštajima, SAD nameravaju da pomognu Ukrajini sa 500 miliona dolara direktne pomoći.

Proizvođač radara, Thales Raytheon, navodi da Firefinder sistem može da otkrije nekoliko izvora paljbe istovremeno, kao i da je kompaktan i mobilan.

Drugi sistem je posebno dizajniran za otkrivanje minobacačke vatre i može da isprati nekoliko izvora paljbe na udaljenim lokacijama u oblasti od 315 kvadratnih kilometara.

Glavna prednost AN/TPQ-49 je da može brzo da se postavi, a modifikovan je i za neravne uslove.

Rat između Ukrajine i proruskih separatista je uglavnom bio artiljerijski, pri čemu je razmena artiljerije maltene svakodnevica u oblastima Donjeck i Lugansk već dve godine.

Borba u Donjecku se nastavlja, a ukrajinska artiljerija je pogodila pobunjeničke mete u Donjecku više od 600 puta za dva dana prema podacima ministarstva odbrane Donjecka.

Ukrajinska artiljerija je u četvrtak uveče pogodila položaje separatista u Trudovskoju, na aerodromu u Donjecku, Volvo centru u Donjecku, Spartaku, Žabičevu i Pantelejmonovki. Ukrajinska artiljerija je takođe pogodila lokacije u Zajcevu, severno od Gorlovke. Navodi se da je 165 minobacača okvira 82mm i 120mm pucalo na ove lokacije.

500

Ukrajinska artiljerija je u južnom Donjecku blizu Maripolja pogodila Dokučaevsk i Sahanku, a pobunjenički mediji su naveli da je pet stambenih zgrada oštećeno usled ukrajinske vatre u Dokučaevsku.

Prema podacima ministarstva odbrane Donjecka, ukrajinska artiljerija je u petak uveče izrešetala položaje separatista još oko 340 puta, pogodivši Jasinovataju, koja se nalazi između Donjecka i Gorlovke.

Jedan neidentifikovani sedamdesetdevetogodišnji čovek je ranjen ukrajinskom protivtenkovskom raketom u Zajcevu.

Jedan neidentifikovani dvadesetsedmogodišnji čovek je takođe ranjen protivtenkovskom raketom u Dokučaevsku, dok je neidentifikovani četrdesetpetogodišnjak ranjen od strane ukrajinskih granata.

Prema ukrajinskim izveštajima, pobunjenička artiljerija je pogodila ukrajinske položaje 28 puta, pogodivši mete u Verhnetorecku, Troickoju i Avdijevki. U napadu su korišćeni artiljerija od 122mm i minobacači od 120mm.

Južno od Donjecka, pobunjenička artiljerija je pogodila ukrajinske mete u Talakovki, Novotrojsku i Berezovu pomoću minobacača od 120mm.

(Webtribune.rs)

 

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …