Home / U FOKUSU / OPASNA PROVOKACIJA RUSIJE ZA VELIKI RAT: Amerika dostavila Ukrajini najnaprednije radarske sisteme!

OPASNA PROVOKACIJA RUSIJE ZA VELIKI RAT: Amerika dostavila Ukrajini najnaprednije radarske sisteme!

porosenko- sad- usa- amerika
Ukrajinska vojska je dobila četiri napredna kontrabaterijska radarska sistema i deset kontraminobacačkih radarskih sistema od vojske SAD, piše Webtribune.rs

Ovi sistemi, koje na bataljonskom nivou koristi američka vojska, jedni su od najnaprednijih u svetu. Oni omogućavaju operateru da otkrije lokaciju iz koje dopiru artiljerija i minobacači i ukaže prijateljskoj artiljeriji gde da gađa.

Na međunarodni aerodrom Borispil je u subotu stiglo 4 AN/PQ-36 Firefinder radara i 10 AN/TPQ-49 radara. Prema izveštajima, SAD nameravaju da pomognu Ukrajini sa 500 miliona dolara direktne pomoći.

Proizvođač radara, Thales Raytheon, navodi da Firefinder sistem može da otkrije nekoliko izvora paljbe istovremeno, kao i da je kompaktan i mobilan.

Drugi sistem je posebno dizajniran za otkrivanje minobacačke vatre i može da isprati nekoliko izvora paljbe na udaljenim lokacijama u oblasti od 315 kvadratnih kilometara.

Glavna prednost AN/TPQ-49 je da može brzo da se postavi, a modifikovan je i za neravne uslove.

Rat između Ukrajine i proruskih separatista je uglavnom bio artiljerijski, pri čemu je razmena artiljerije maltene svakodnevica u oblastima Donjeck i Lugansk već dve godine.

Borba u Donjecku se nastavlja, a ukrajinska artiljerija je pogodila pobunjeničke mete u Donjecku više od 600 puta za dva dana prema podacima ministarstva odbrane Donjecka.

Ukrajinska artiljerija je u četvrtak uveče pogodila položaje separatista u Trudovskoju, na aerodromu u Donjecku, Volvo centru u Donjecku, Spartaku, Žabičevu i Pantelejmonovki. Ukrajinska artiljerija je takođe pogodila lokacije u Zajcevu, severno od Gorlovke. Navodi se da je 165 minobacača okvira 82mm i 120mm pucalo na ove lokacije.

500

Ukrajinska artiljerija je u južnom Donjecku blizu Maripolja pogodila Dokučaevsk i Sahanku, a pobunjenički mediji su naveli da je pet stambenih zgrada oštećeno usled ukrajinske vatre u Dokučaevsku.

Prema podacima ministarstva odbrane Donjecka, ukrajinska artiljerija je u petak uveče izrešetala položaje separatista još oko 340 puta, pogodivši Jasinovataju, koja se nalazi između Donjecka i Gorlovke.

Jedan neidentifikovani sedamdesetdevetogodišnji čovek je ranjen ukrajinskom protivtenkovskom raketom u Zajcevu.

Jedan neidentifikovani dvadesetsedmogodišnji čovek je takođe ranjen protivtenkovskom raketom u Dokučaevsku, dok je neidentifikovani četrdesetpetogodišnjak ranjen od strane ukrajinskih granata.

Prema ukrajinskim izveštajima, pobunjenička artiljerija je pogodila ukrajinske položaje 28 puta, pogodivši mete u Verhnetorecku, Troickoju i Avdijevki. U napadu su korišćeni artiljerija od 122mm i minobacači od 120mm.

Južno od Donjecka, pobunjenička artiljerija je pogodila ukrajinske mete u Talakovki, Novotrojsku i Berezovu pomoću minobacača od 120mm.

(Webtribune.rs)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …