Home / TEMA DANA / Zamenik ministra odbrane SAD-a: Nismo spremni za ruski način ratovanja u Ukrajini!

Zamenik ministra odbrane SAD-a: Nismo spremni za ruski način ratovanja u Ukrajini!

Zamenik ministra odbrane SAD Robert Vork izjavio je da američka armija gubi tehnološku nadmoć i da trenutno nije spremna za sukob u uslovima primene visokopreciznog naoružanja i korišćenja novih metoda vođenja rata kakve je Rusija koristila za vreme konflikta na jugoistoku Ukrajine.

vork- robert

Prema izveštaju londonskog dnevnog lista Guardian, Vork je ovo izgovorio u Pensilvaniji, u vojnom koledžu kopnenih snaga u Karlajlu.

Istovremeno je priznao da „američki način ratovanja“ – na koji su SAD bile navikle tokom poslednje tri decenije – „velikom brzinom zastareva“.

Vork je, čak dosta direktno, najavio da će Amerikanci napustiti „Obamin način ratovanja“.

Podsetivši da su se SAD nakon operacija u Avganistanu i Iraku odrekle vođenja većih ratova, Vork je naglasio:

„Sasvim je moguće, čak verovatno, da ćemo u budućnosti voditi slične vojne kampanje kao u Iraku i Avganistanu. Međutim, naša tehnološka nadmoć na vojnom planu se sve više topi. Mi to vidimo svaki dan“.

Vork je, na kraju izlaganja, procenio da će se potencijalni protivnici SAD u bližoj budućnosti ponašati „slično kao Rusija prilikom osvajanja Krima“. Pritom je podvukao: da oružane snage SAD „moraju biti spremne da onemogućuju takve događaje“.

(Fakti)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …