Home / U FOKUSU / U EU se sprema pobuna protiv sankcija Moskvi!

U EU se sprema pobuna protiv sankcija Moskvi!

U Evropskoj uniji raste nezadovoljstvo sankcijama prema Moskvi i na pomolu je svojevrsna pobuna koju predvodi Grčka, a pridružiće joj se, po svemu sudeći, Mađarska, Slovačka i Kipar, piše danas britanski list “Dejli telegraf”.

putin

Rigidan odnos Evrope prema Grčkoj strateški je poklon koji je EU dala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao na tacni i koji on neće odbiti, navodi britanski dnevnik.

Brisel je svojim ponašanjem, sam gurnuo grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u Putinov zagrljaj i ruski predsednik je sam rekao da njegova poseta Moskvi “nije mogla doći u boljem trenutku”.

Cipras je iz Moskve poručio da je Grčka suverena zemlja sa neupitnim pravom da koristi svoju geopolitičku ulogu. Sankcije Evropske unije prema Rusiji ističu u junu ukoliko se 28 zemalja ne složi da ih produži.

Cipras je, međutim, već nagovestio svoje protivljenje tome, a eventualni veto Grčke na sankcije ohrabriće mađarskog premijera Viktora Orbana da se pridruži toj pobuni.

Slovačka takođe polako napušta ono što je nekad bio jedinstven (mada nesložan) EU front za odvraćanje Kremlja od novih koraka u Ukrajini.

Brisel bi mogao jednu članicu da dovede u red, ali ne i više neposlušnih zemalja. EU postaje nemoćna pred sopstvenom internom “petom kolonom”, piše britanski list.

Nepotrebno je reći da bi neobnavljanje sankcija u trenutku kada je Donbas još pod kontrolom proruskih snaga, stavilo klipove u točkove američko-evropskih odnosa, dodatno slabeći Severnoatlantsku alijansu i ono što ostaje od zapadne bezbednosne strukture.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …