Home / TEMA DANA / „Zanima me šta to Crna Gora donosi NATO paktu?!“

„Zanima me šta to Crna Gora donosi NATO paktu?!“

Piše: Miroslav Lazanski

lazanski

Neko je davno rekao kako su bivši komunisti najbolji kapitalisti. Crna Gora je za to najbolja potvrda. Bivši komunisti, koji su i dalje na vlasti, najlakše uvode države u NATO. Pošto su bivši uvek pokajnici. Oni koji se dokazuju.

Elem, Crna Gora je dobila poziv da kao 29. država uđe u NATO. „Veliki dan za NATO i za Crnu Goru”, reče generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. A on je prvi sladoled u životu probao u Beogradu. I time  dokazao da nam je prijatelj. Uloga sladoleda u prijateljstvu nacija? Ministar spoljnih poslova Crne Gore gospodin Igor Lukšić reče, zahvaljujući gospodinu Stoltenbergu na pozivu za NATO, „kako je to dobra vest za zapadni Balkan, jer to znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu”. Ne znam kako je to zaključio gospodin Lukšić, koji je civilni vojni rok služio u Osnovnoj školi „Jugoslavija” u Baru, brisao tablu i donosio krede… I sad, odjednom, on zna šta je to bezbednost na zapadnom Balkanu. No, nije on usamljen, u Srbiji ima i bivših konobara i električara koji sve znaju o NATO-u.

Ulazak Crne Gore u NATO znači da će dodatna grupa crnogorskih oficira i diplomata biti na deviznim platicama. Što se tiče bezbednosti, Crnoj Gori ni do sada niko nije pretio, niti ugrožavao njen teritorijalni integritet, osim onih bacača suzavca iz „Samoopredeljenja” u Prištini, koji ne priznaju sadašnju granicu Kosova prema Crnoj Gori. Tek sada ćemo da vidimo da li NATO više voli Crnu Goru – ili Kosovo i Albaniju?

U vojnom smislu, NATO ulaskom Crne Gore ne dobija skoro ništa. Možda najviše 300 vojnika za „topovsko meso” u operacijama širom sveta i pod stranom komandom. Aerodromi i luke Crne Gore nemaju veliki kapacitet prihvata, pošto su standardi NATO-a, da bi im neka luka ili aerodrom bili i stalne baze, mogućnost prijema i logistike najvećeg broda i najvećeg aviona. A to su nuklearni nosač aviona klase „nimic” od 100.000 tona i transportni avion tipa „galaksija”. Jer „nimic” nema gde da pristane u Crnoj Gori. Može samo da ostane ispred luke. Ipak, NATO-u je politički važan ulazak Crne Gore, jer ako se ne širi – on stagnira. Poput svake multinacionalne kompradorske kompanije. Novi prostor i novo tržište. To je ono što Crna Gora unosi u alijansu. Kakve reforme i demokratija.

Vladavina prava i pravna država? Prošlog četvrtka sleteo sam na međunarodni aerodrom u Tivtu. Svi putnici stali u red radi pasoške kontrole. Prvi u redu predsednik FSS gospodin Tomislav Karadžić, odmah iza njega legenda fudbala gospodin Ivan Ćurković. Stojimo 35 minuta, pao kompjuterski sistem. Niko ni makac, policajci smrtno ozbiljni. Odjednom, iza policijske kućice pojavljuje se čovek u civilu i povika: „Đe si, striko”. I izvede strika iz reda i bez pasoške i bilo kakve druge kontrole striko uđe u Crnu Goru. Ostadosmo i Karadžić i Ćurković i svi mi bez teksta.

E to je nova NATO država, zato i obožavam Crnu Goru.

(Politika)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …