Home / TEMA DANA / ZAPAD GRUPIŠE SNAGE PRED POČETAK HAOSA U SIRIJI: Amerika poslala razarač i bombardere- OVO ĆE BITI POVOD

ZAPAD GRUPIŠE SNAGE PRED POČETAK HAOSA U SIRIJI: Amerika poslala razarač i bombardere- OVO ĆE BITI POVOD

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je danas da sirijska Al Kaida, koja ratuje kao Džebhat an-Nusra, uz pomoć britanskih tajnih službi sprema novu provokaciju protiv legalne vlasti u Damasku.

Portparol ruskog vojnog vrha – general Igor Konašenkov – precizirao je da se hemijski napad-provokacija priprema u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom nusrovaca i njihovih saveznika. I da je osam kontejnera s hlorom dopremljeno u  grad Džisr-eš-Šugur u Idlibu, a nakon toga prevezeno u obližnje selo Halujz“.

Konašenkov je naveo da je na istu lokaciju stigla i brupa bojovnika koju je britanska privatna vojna kompanija „Oliva“ obučavala rukovanju bojnim otrovima.

Prema njegovim rečima, upravo ta grupa će posle napada glumiti „Bele šlemove“ koji pomažu „otrovanim“.

Još je ukazao da će Sjedinjene Države, velika Britanija i Francuska taj novi montirani „hemijski napad“ iskoristiti za novo raketiranje Sirije.

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost  -Džon Bolton – upozorio je pre nekoliko dana zvanični Damask da ne koristi hemijsko oružje jer će se u suprotnom suočiti sa „snažnim odgovorom“.

Prethodno su – u zajedničkom saopštenju – SAD, Francuska i Velika Britanija upozorile su sirijskog predsednika Bašara Asada da upotreba hemijskog oružja neće proći nekažnjeno.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov ovim povodom je poručio parizu, Londonu i Vašingtonu da će Rusija i dalje pomagati zakonitoj vlasti Sirije.

I on je upozorio da je moguća nova gruba provokacija Zapada protiv Sirije. Objasnio je da će je SAD, Britanija i Francuska pokušati da iskoriste za novi pritisak sračunat na svrgavanje vlasti u Damasku.

Konašenkov je, inače, istovremeno izjavio da su Amerikanci u Persijski zaliv – upravo radi udara po Siriji – poslali razarač The Sullivans opremljen sa 56 krstarećih raketa, a u avio-bazu El-Udejd  Kataru prebacili strateške bombardere V-1V koji mogu da nose po 24 krstareče rakete vazduh-zemlja AGM-158 JASSM.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …