Home / AKTUELNO / Hrvati otkrili pod kojim uslovima Kinezi ulažu milijardu evra u Srbiju

Hrvati otkrili pod kojim uslovima Kinezi ulažu milijardu evra u Srbiju

Hrvatski Jutarnji list posvetio je značajan prostor informaciji da kineska kompanija Shandong Linglong dolazi u Zrenjanin, odnosno namerava da posluje u Srbiji.

Kineska kompanija za proizvodnju guma obavestila je, navodi Jutarnji list, Šangajsku berzu da planira investiciju od oko 900 miliona evra u Srbiji.

Najava investicije u fabriku guma nadovezuje se na više velikih kineskih poslovnih poduhvata u susednoj državi poput izgradnje mosta Borča-Zemun (cena izgradnje 300 miliona dolara), preuzimanja Železare u Smederevu (50 miliona dolara) i izgradnje tri deonice brzog puta od Beograda prema jugu Srbije, navodi Jutarnji.

Iduća velika kineska investicija, piše list, mogla bi biti dokapitalizacija rudnika u Boru, za šta je Vlada Srbija nedavno raspisala tender.

List piše da bi izgradnja fabrike u Zrenjaninu, koja bi se odvijala u tri faze, trebalo da počne naredne godine, a plan je da zrenjaninski pogon na tržište godišnje plasira trinaest miliona i 620 hiljada automobilskih guma.

Izbor kineske korporacije na Zrenjanin pao je, prema opštoj oceni, piše list, zbog niskih troškova projektovanja, gradnje, rada i poslovanja u Srbiji.

Uz to, spomenuta slobodna zona, između ostalog, nudi investitorima oslobađanje od PDV-a na potrošnju struje i plina, poreza na dobit, te bescarinski uvoz opreme i usluga.

Shandong Linglong, prema zvaničnim podacima kompanije, s godišnjim prihodom od milijardu i 500 miliona dolara i s 12.000 zaposlenih, spada među deset najvećih proizvođača guma u svetu.

U Evropi trenutno imaju samo Kancelarije za testiranja guma, a osim u pet fabrika u Kini, proizvodnju imaju i na Tajlandu.

Kineska korporacija gume prodaje u 180 zemalja sveta i ima status originalnog dobavljača za automobilske industrije poput Forda, Hjundaija, Fiata i Folksvagena. Dalji prodor pokušaće da napravi i kroz proletos ugovoreno sponzorstvo italijanskom fudbalskom ponosu Juventusu.

Od pre su, dodaje se, već prisutni u vrhunskom evropskom fudbalu kao sponzori nemačkog Volfsburga.

Pre odbora direktora Shandong Linglonga, izgradnju fabrike u Zrenjaninu odobrile su nadležne kineske državne institucije.

Između ostalog, odobrenje su dali i Ministarstvo trgovine i Komisija za razvoj i reforme.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …