Home / TEMA DANA / Zapad omasovljuje „šarenu revoluciju” u Makedoniji – sledi li radikalizcija?

Zapad omasovljuje „šarenu revoluciju” u Makedoniji – sledi li radikalizcija?

demonstracijeMEDIJI POVEZANI SA „ŠARENIMA” TVRDE DA IH JE NOĆAS U SKOPLjU BILO VIŠE DESETINA HILjADA, A NIJE…

• Revolucionari ponovili zahteve da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti osnivanja Kancelarije specijalnog tužilaštva, da se formira privremena vlada, da se civilni sektor uključi u sve buduće pregovore i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov podnese neopozivu ostavku

• Šta se tačno dogodilo večeras i za šta su dirigentima iz zapadnih ambasada bile potrebne večerašnja masovnost i demonstracija sile – pokazaće naredni dani. Videće se: da li će Zapad dati komandu za radikalizaciju protesta i prelazak Rubikona

U SKOPLjU su i večeras održani antivladini protesti pristalica “šarene revolucije”, koji su prema tvrdnjama makedonskih medija naklonjenih opoziciji, najmasovniji dosad.
Makedonski portal Plusinfo navodi da su se u Skoplju okupile desetine hiljada ljudi, ali snimci pokazuju da ih nije bilo ni 8.000.

Međutim, koliko god da ih je bilo – večerašnje okupljanje je dokaz da su inspiratori „šarene revolucije” dodali gas i da su u nju uložili dodatni novac.

 

Šta se tačno dogodilo večeras i za šta su dirigentima iz zapadnih ambasada bile potrebne večerašnja masovnost i demonstracija sile – pokazaće naredni dani.
Videće se: da li će Zapad dati komandu za radikalizaciju protesta i prelazak Rubikona.

Kako god se stvari dalje razvijale, demonstranti su u Skoplju uzvikivali: “Ne gine vam zatvor”. Činili su to ispred zgrade Sobranja.
Prethodno su na zgradu Ministarstva pravde bacili boju, a prozore zasuli kamenicama.

Po tradiciji, protest je, kao i inače, počeo ispred zgrade Specijalnog javnog tužilaštva u znak podrške radu te institucije, a održan je nakon isteka “ultimatuma”, 18. juna, koji su “šareni revolucionari” dali Ustavnom sudu da se izjasni o ustavnosti Specijalnog javnog tužilaštva.

 

Oni su ponovili zahteve da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti osnivanja Kancelarije specijalnog tužilaštva, da se formira privremena vlada, da se civilni sektor uključi u bilo kakve buduće pregovore i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov podnese neopozivu ostavku.

Demonstranti su imali zadatak da stignu i do zgrade „običnog” tužilaštva, ali je policija zatvorila most „Goce Delčev”.
Večerašnji protest je, po svemu sudeći, bio povezan i sa „makedonskim zasedanjem” u Briselu ministara spoljnih poslova EU.

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …