Home / TEMA DANA / ZAPAD RUSIJU „UNIŠTIO“ SANKCIJAMA, PA IM NA RUSKI “DAVOS” DOŠLO 145 ZEMALJA SVETA SA UGOVORIMA OD 44,6 MILIJARDI

ZAPAD RUSIJU „UNIŠTIO“ SANKCIJAMA, PA IM NA RUSKI “DAVOS” DOŠLO 145 ZEMALJA SVETA SA UGOVORIMA OD 44,6 MILIJARDI

Za tri dana trajanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu oboreni su mnogi rekordi.

Potpisano je čak 650 ugovora na sumu od oko 44,6 milijardi evra, a tu je reč samo o onim ugovorima koji se ne smatraju komercijalnom tajnom.

Oboren je rekord i po broju učesnika, budući da je ovogodišnji forum okupio 19.000 ljudi iz 145 zemalja sveta.

Najveće delegacije bile su iz Kine, odakle je doputovalo oko hiljadu zvaničnika i biznismena, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, i iz SAD, odakle ih je bilo 520.

Forumu su prisustvovali lideri šest zemalja, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Predstavljeno je 1.300 stranih kompanija i više od 2.500 ruskih, a čak 4.814 akreditovanih novinara pratilo je ovaj događaj.

Ovaj forum, koji mnogi upoređuju sa švajcarskim „Davosom“, pokazao je da uprkos pokušajima izolacije međunarodni biznis ne prekida plodotvornu saradnju sa Rusijom.

Najznačajniji događaj foruma bilo je plenarno zasedanje na kome su, pored ostalih visokih gostiju, učestvovali i predsednici Rusije i Kine — Vladimir Putin i Si Đinping.

Događaje na forumu objedinio je moto: „Formiranje agende održivog razvoja“, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je svetske lidere da „pokažu mudrost da ne bismo ponovo skliznuli u Hladni rat“.

Prema njegovim rečima, ranije je svet bio bipolaran, onda je postao multipolaran, a sada je haotičan. Ali upravo sada, kazao je on, sazrelo je razumevanje da bi trebalo da težimo pravičnoj globalizaciji.

Tradicionalno, pored ekonomskih i (geo)političkih, razmatrana su i energetska pitanja. Govoreći na jednoj od panelnih diskusija, šef Rosnjefta Igor Sečin je rekao da se pritisak na energetska tržišta povećava. U ovom slučaju, glavni problem je politika aktuelne američke administracije, naglasio je.

Sečin je izrazio mišljenje da SAD u velikoj meri koriste energetiku kao političko oružje, a sankcije ili njihova pretnja imaju destruktivan efekat na tržište.

Forum je pokazao da međunarodni biznis ne prekida plodotvnornu saradnju sa Rusijom.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997, a od 2005. pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina.

(Sputnik)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …