Home / TEMA DANA / MOLDAVIJA PROGLAŠENA „OKUPIRANOM DRŽAVOM“

MOLDAVIJA PROGLAŠENA „OKUPIRANOM DRŽAVOM“

Parlament Moldavije usvojio je deklaraciju o „Okupiranoj državi“.

U deklaraciji se navodi da je u toj zemlji široko rasprostranjena korupcija, a da su oligarsi dobili totalnu kontrolu nad sudovima. Moldavski poslanici su naveli da su zabrinuti zbog narušavanja ljudskih prava i sloboda.

„Parlament Republike Moldavije, kao jedini zakonodavni organ u zemlji konstatuje sa zabrinutošću da su državne i pravne institucije zemlje okupirane“, navedeno je u tekstu deklaracije koju je pročitao kopredsednik bloka ACUM Andrej Nestase.

Prema njegovim rečima, deklaracija predstavlja izglasavanje nepoverenja Ustavnom sudu Moldavije. Ona podrazumeva ostavku glavnog tužioca, šefa Službe za informisanje i bezbednost, članova Centralne izborne komisije, rukovodstva Nacionalnog antikorupcionog centra i drugih državnih institucija.

Nastase je rekao da je neophodno pod hitno usvojiti dokumente neophodne za oslobađanje tih ustanova i ukidanje mešovitog izbornog sistema.

Za deklaraciju su glasali svi poslanici koji su prisustvovali sednici.

Ranije su Socijalistička partija Moldavije i blok ACUM inicirali obnavljanje konstitutivne sednice parlamenta koja je počela 21. marta, ali nije nastavljena, jer su poslanici zatražili pauzi i nisu se više okupili.

Današnjoj sednici u moldavskom parlamentu prisustvuju predsednik države Igor Dodon, ambasadori Rusije i SAD Oleg Vasnecov i Derek Hogan, kao i šef delegacije Evropske unije u toj zemlji Peter Mihalko. Poslanici Demokratske partije, partije „Šor“ i troje nezavisnih poslanika nisu došli na zasedanje.

Ranije 8. juna poslanici su za predsednika parlamenta izabrali Zinaidu Grečanuju, a nakon toga odobrili kandidaturu Maje Sandu za funkciju premijera.

Ustavni sud Moldavije je, međutim, dejstva paralmenta proglasio nezakonitim, jer su poslanici bili dužni da vladu formiraju do ponoći 7. juna.

Administracija predsednika Moldavije smatra da je Ustavni sud prekoračio svoja ovlašćenja. Vlasti će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i Venecijanskoj komisiji s molbom da daju ocenu dejstava sudija i da preduzmu odgovarajuće mere protiv njih.

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …