Home / TEMA DANA / Zapadnjačka netrpeljivost prema Rusima prerasta u histeričnu mržnju i fobiju, i dostiže najvišu tačku!

Zapadnjačka netrpeljivost prema Rusima prerasta u histeričnu mržnju i fobiju, i dostiže najvišu tačku!

Režiser Emir Kusturica ocenio je da se na Zapadu ne dešava ništa novo, jedino što netrpeljivost prema Rusima prerasta u histeričnu mržnju, pretvara se u fobiju i dostiže najvišu tačku. Si-En-En je tokom 90-ih godina svaku vest o nemirima u Jugoslaviji počinjao rečenicom „Srbi su tradicionalni prijatelji Rusa“.

kusturica

Kusturica u autorskom tekstu za „Politiku“ podsjeća da bivši general američke vojske Robert Skejls poručuje preko američke televizije „Foks njuz“ da u „Ukrajini treba ubijati što više Rusa“, dok na godišnjici oslobođenja nacističkog logora Aušvica nema ruskog predsednika.

Uz preživele logoraše, napominje Kusturica, sede /američki režiser/ Stiven Spilberg, te predsednici republika koje su za vrjeme Drugog svetskog rata blisko sarađivale sa Hitlerom, a „poljski organizatori su zaboravili da pozovu Ruse koji su oslobodili Aušvic“.

Kusturica ističe da u slučaju Aušvica nije u pitanju zaborav, nego falsifikat.

On dodaje da se u izjavi američkog generala Skejlsa nalazi sada već neskrivena želja i očigledna namera Amerike za uništenjem Rusije, koja se ranije prikrivala pod firmom borbe protiv totalitarnog režima.

Kusturica navodi da je i ovu ideju formalno uokvirio Holivud i da je rečenica „Rašn šit Jugoslav idiot“ kod američke omladine formirana 90-ih na holivudskom zaključku da su Rusi kriminalci, rasturači droge i da je svet u opasnosti.

On podsjeća da je tih godina „Si-En-En“ gotovo svaku vest na prostoru Jugoslavije, pa čak i kada su Hrvati srušili stari most u Mostaru, počinjao rečenicom da su Srbi tradicionalni prijatelji Rusa.

„I kada nismo činili zločine i kada jesmo, to je „Si-En-Enu“ bilo isto. Zbog toga se ne treba čuditi kako je neko ko je tada gledao filmove i slušao „Si-En-En“, videvši Jugoslovena rekao: Rašn šit Jugoslav idiot. Šta li taj misli ili namerava danas? Ne smem ni da pomislim“, navodi Kusturica.

On dodaje da u Americi ima prijatelja koji su oštriji prema Stejt departmentu od prijatelja u Srbiji, a neki od njih uopšte nemaju dilemu da su Buš mlađi i Buš stariji, te Toni Bler, obični nacisti.

„Ko god da bude, samo da mržnja i bijes ne dobiju šansu“, naveo je Kusturica i podsetio na priču pisca Borisa Pasternaka o tome kako su Nemci, Ukrajinke koje su oženili, poslali avionom u Nemačku, a kada se avion digao na 2.000 metara, kopilot je otvorio vrata i jednu po jednu izbacivao iz letelice.

(Srna)

Check Also

KARAGANOV: „RUSIJA MORA ŽESTOKO DA UZVRAĆA UDARCE I DA PRESTANE DA VODI ODBRAMBENE BITKE“

Autor: Sergej KARAGANOV (počasni predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku) DUGO sam se dvoumio da …