Home / U FOKUSU / Bugarska dala zeleno svetlo za novi komandni centar NATO!

Bugarska dala zeleno svetlo za novi komandni centar NATO!

Bugarska je juče dozvolila da na njenoj teritoriji bude otvoren novi komandni centar NATO kako bi obezbedila istočnu granicu tog saveza protiv eventualne ruske „agresije“.

bridlav- nato- general

To je jedan od šest centara, koji će biti postavljni u narednih godinu dana, sa ciljem da se stvore snage za brzu intervenciju od 5.000 vojnika, kao odgovor na navodne ruske akcije u Ukrajini.

Pet drugih novih komandnih centara treba da budu u Poljskoj, Rumuniji i baltičkim zemljama.

Bugarska je zabranila da njena vojska deluje pod međunarodnom komandom, ali je parlament danas usvojio amandman, kojim je otklonio tu prepreku. Tako će polovinu zaposlenih u novom centru u Sofiji činiti Bugari.

nato

Zamenik vrhovnog komandanta NATO u Evropi Adrijan Bredšou izjavio je u utorak da će centar koordinirati snagama različitih zemalja, koje učestvuju na vojnim vežbama u Bugarskoj, dodajući da centar nije borbena jedinica, već štab.

Kako bi izbegli preterano provociranje Moskve, kopnene trupe novih snaga će biti stacionirane na Zapadu, ali će biti sposobne za brzo raspoređivanje po zemljama bivšeg istočnog bloka, koje su sada članovi NATO.

Novi centar veze NATO u mestu Gorna Malina, 20 kilometara istočno od Sofije, biće otvoren krajem godine, najavio je ministar odbrane Nikolaj Nenčev. NATO pomorski centar za razmenu informacija koji se gradi na Crnom moru u Varni, biće otvoren naredne godine. Bugarska se pridružila NATO alijansi 2004.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …