Home / TEMA DANA / ZAPANJUJUĆA RUSKA ANALIZA: TREĆI SVETSKI RAT ĆE NAJVEROVATIJE POČETI OVDE!

ZAPANJUJUĆA RUSKA ANALIZA: TREĆI SVETSKI RAT ĆE NAJVEROVATIJE POČETI OVDE!

Zamenik predsednika Akademije ratnih nauka i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mesta gde bi lokalni sukobi mogli prerasti u Treći svetski rat.

U svom članku objavljenom u časopisu Military-industrial Courier, Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija i to od strane zapadnih sila.

„Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dela Iraka i Sirije“, upozorio je stručnjak. Sivkov takođe ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primer Turske, mogli izazvati građanske ratove. Prema njegovim rečima: „Postoji mogućnost agresija SAD, Izraela, zemljama NATO-a i njihovih saveznika monarhija Persijskog zaliva protiv Irana“.

„Ovo bi bio rat na lokalnom nivou“, piše Sivkov uz upozorenje da sledi nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Persijskog zaliva, verovatno Saudijske Arabije. „Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba biće protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, i Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji“, rekao je ovaj ruski analitičar.

Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Avganistanu gde bi se Kina mogla umešati, zatim deljenje sfera uticaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog uticaja. Prema rečima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjeročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluostrvu, između Japana i Kine oko spornih ostrva, i između Japana i Rusije oko Kurilskih ostrva, kao i pitanje Tajvana.

Sivkov je inače poznat po svojim tvrdnjama da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku i po svojim hiperdramatičnim vojnim predlozima. Naime, ranije je Sivkov predložio gradnju termonuklearne rakete po ceni od 210 milijardi dolara kako bi se sprečila pretnja od udara asteroida.

U više navrata je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se Rusija suprotstavila SAD-u. Osim toga je tvrdio da Rusija mora graditi tako moćne nuklearne bojeve glave da bi mogle pokrenuti katastrofalne geofizičke procese na američkoj teritoriji kao što je aktiviranje vulkana Jelouston.

(Index.hr)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …