Home / TEMA DANA / ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE IZ BEČA! MINISTARKA: ZNALI SMO DA DOLAZI PANDEMIJA, TAJNA JE ZAŠTO EU NIJE SARAĐIVALA

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE IZ BEČA! MINISTARKA: ZNALI SMO DA DOLAZI PANDEMIJA, TAJNA JE ZAŠTO EU NIJE SARAĐIVALA

Znali smo da će biti pandemije, imali smo planove i na nacionalnom nivou i na nivou EU o borbi protiv nje, pa je tajna zašto nije bilo više saradnje na političkom i na nivou državnih službi među zemljama Unije, kaže bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl.

Virus korona nije došao kao grom iz vedra neba, ali je Evropska unija ipak imala problema da u borbi sa njom ujedini svoje članove, kaže Knajsl i dodaje da nije sigurna da će bolje biti i ako dođe do drugog talasa, prenosi RT.

Zemlje koje su najteže pogođene virusom korona, kao što su Španija ili Italija još osećaju posledice, a neke države ukidaju mere. Međutim, iz SZO su upozorili da bi moglo da dođe do drugog talasa, koji bi mogao da bude veoma destruktivan, iako nije neizbežan.

„Virusologija je kao nova forma teologije, imamo mnogo škola mišljenja. Imamo različite glasove, virusologe koji kažu da neće biti drugog talasa, imamo političare koji su se ujedinili u upozorenju da će drugog talasa biti i da će nam se karantnin možda ponoviti“, kaže Knajsl.

Ona nije sigurna da li će EU, koja je kritikovana za sporost i neefikasnu reakciju na epidemiju, biti bolje pripremljena za novi talas.

„Ne znam da li ćemo popraviti naš odgovor ili koordinaciju do oktobra ili novembra. U slučaju da se pojavi nešto novo, onda ćemo bolje upravljati krizom“, kaže penzionisana šefica diplomatije.

Knajsl upozorava da zemlje širom Evrope, oslanjajući se na sreću, ukidaju karantinske mere i prave planove za ponovno otvaranje granica i oživljavanje turizma i privrede.

„Svaka zemlja to radi za sebe, jer je Brisel propustio da preuzme vođstvo u tom procesu. To samo pokazuje da nema koordinacije koje bi trebalo da bude, koju ljudi traže. U vladama ima veoma malo motiva da rade zajedno kako bismo bili efikasniji“, kaže Knajsl.

Kao primer solidarnosti tokom korona-krize mnogi navode fond pomoći, „težak“ 750 milijardi evra. Dve trećine će biti grantovi, a ostatak pozajmice. Međutim, kako je izjavila Knajslova, taj predlog je „pun opasnosti i nije sigurno da će uopšte da funkcioniše“.

„Brisel će da faktički uvede samooporezivanje, dok će gorki jaz koji deli zemlje severa i juga da se produbi među rastućim planinama duga“, rekla je bivša šefica diplomatije Austrije Karin Knajsl o planu EU, koji je kritikovala i sadašnja austrijska vlada Sebastijana Kurca.

(Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …