Home / TEMA DANA / ZAPANJUJUĆI PREOKRET SLOVENIJE: VEĆ ZNAJU KO JE NOVI VLADAR SVETA..

ZAPANJUJUĆI PREOKRET SLOVENIJE: VEĆ ZNAJU KO JE NOVI VLADAR SVETA..

I dok se hrvatski narod još uvek svađa oko istorijskih činjenica, njihovi susedi Slovenci i Ruska Federacija dogovorili su se da zajedno odaju počast onima koji su se borili na pravoj strani istorije, barem što se Drugog svetskog rata tiče.

Kako javljaju RIA Novosti, baklja Večnog plamena s groba neznanog junaka pod zidinama Kremlja u Moskvi biće isporučena u Sloveniju. Ona će zapaliti vatru u Ljubljani, kod spomenika “Sinovima Rusije i Sovjetskog Saveza koji su na slovenskom tlu poginuli tokom Prvog i Drugog svetskog rata”, rekao je predsednik Ruskog istorijskog društva Sergej Nariškin.

Na ceremoniji u Moskvi Večni plamen će biti zapaljen u posebnom Buznenovom plameniku,  nakon čega će biti poslat u Ljubljanu.

Ovaj simbolički čin podseća na njihovo zajedničko istorijsko pamćenje. „Razumemo da je Crvena armija dala presudan doprinos u pobedi nad fašizmom, ali istovremeno odajemo počast postupcima naših saveznika“, rekao je Nariškin.

„Svi se sećaju hrabrosti hiljadu stanovnika zemalja koje je Hitler okupirao“, dodao je.

Političar je spomenuo bitke pokreta otpora s nacistima. Prema Nariškinu, potrebno je čuvati zajedničko pamćenje, “kako bi se buduće generacije zaštitile od te strašne tragedije”.

Večni plamen će u Sloveniju poslati posebni odbor Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Vatra je predata u Ljubljanu u nedelju, 1. septembra. Tamo je upaljena kod spomenika “Sinovi Rusije i Sovjetskog Saveza koji su umrli na slovenskom tlu tokom Prvog i Drugog svetskog rata”. Ceremonija je deo komemoracije na 80. godišnjicu početka Drugog svetskog rata.

Taj Večni plamen biće prvi plamen u glavnom gradu države članice EU i NATO pakta poslednjih decenija. Svečanosti su prisustvovali veterani Velikog otadžbinskog rata, Počasna garda i vojni orkestar. Nakon toga je održan minut ćutanja, a gosti su položili cveće na Grob neznanog vojnika.

Na svečanosti je bio i zamenik predsednika Državne Dume, Pjotr Tolstoj, kao i drugi visoki funkcioneri Rusije i Slovenije.

“Istorija nam je data tako da iz nje možemo izvlačiti zaključke, da danas možemo graditi svoj život za nas, za svoju decu i unuke na temelju istorijskih pouka”, rekao je Tolstoj otvarajući ceremoniju.

“Rusija i potom Sovjetski Savez dali su veliki doprinos porazu fašizma u Evropi, a pokušaji prepisivanja naše zajedničke istorije danas su neprihvatljivi. Današnji događaj odaje počast svima onima koji su dali svoje živote za borbu protiv zla. Vrlo je važno da danas ne nestane granica dobra i zla, da bude u duši i srcu svake osobe, bez obzira u kojoj zemlji živi”, rekao je ruski funkcioner.

Zauzvrat je Alojz Kovšca, član Nacionalnog saveta Slovenije, istakao važnost ceremonije kao simbola istorijske povezanosti Rusije i Slovenije.

“Današnja ceremonija odaje počast i palima i važnim događajima iz prošlosti koji su obeležili istorijske veze Rusije i Slovenije. Otkad je Moskva priznala nezavisnost Slovenije, tkane su prijateljske veze i saradnja. Moskva i Ljubljana su vezane dobrim odnosa koji su tradicionalno na visokom nivou i prijateljski, Ruska Federacija važan je ekonomski i strateški partner Slovenije”, dodao je Alojz Kovšca.

Istovremeno se u Varšavi održala zasebna ceremonija komemoracije početka Drugog svetskog rata, na koju Rusija nije bila pozvana, a nisu se odazvali ni beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, kao ni američki predsednik Donald Tramp.

Od govora funkcionera mogli bi izdvojiti onaj predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izjavila „kako je u borbi protiv nacifašizma u Drugom svetskom ratu učestvovalo 500.000 hrvatskih građana“. Ako je bilo tako, onda su Rusi ovaj put gadno pogrešili, jer Večni plamen nisu doneli u zemlju koja je imala vojsku koja se ravnopravno mogla nositi sa svim Hitlerovim snagama, a ne ograničenim brojem divizija koje su poslate da na Balkanu čuvaju koridor do Grčke i uz pomoć kvislinških režima pljačkaju resurse bivše Kraljevine Jugoslavije.

Međutim, ako mislite da ovakve ceremonije Rusija organizuje samo radi puke simbolike i sećanja na žrtve, varate se. Istovremeno s vestima o ovoj inicijativi istorijskog sećanja je ministarstvo spoljnih poslova Rusije i Slovenije potvrdilo da će slovenski premijer Marijan Šarec zvanično posetiti Moskvu 10. septembra. To je za RIA novosti potvrdio ambasador Rusije u Sloveniji Doku Zavgajev.

“Ako razgovaramo o sledećem sastanku, biće to 10. septembra sa zvaničnom posetom slovenskog premijera Rusiji. Biće sastanaka, pregovora i potpisivanja brojnih dokumenata. Takođe je u programu njegove posete i ceremonija otvaranja spomenika Slovencima koji su poginuli tokom ratova u Rusiji”, rekao je ambasador Zavgajev.

Prema rečima Zavgajeva, tokom posete Marijana Šareca Moskvi planirano je potpisivanje programa saradnje dveju zemalja na području kulture, nauke i obrazovanja, osmišljenog za sledeće tri godine, kao i trogodišnjeg programa saradnje Moskve i Ljubljane. Uz to se pripremaju dokumenti o zaštiti penzionera.

Ovo su samo zvanične teme razgovora, iako je jasno da će ruska strana, zbog tradicionalno dobrih odnosa s Ljubljanom, pregovarati o energetskom tržištu EU, kao i o drugim važnim projektima s kojima Moskva namerava da očuva uticaj u ovom delu Evrope.

Vraćajući se na predsednicu Hrvatske, nezavisno od broja pripadnika NOVJ u Drugom svetskom ratu poreklom iz Hrvatske, istorijska činjenica je da ih je bilo mnogo, puno više nego u Sloveniji, uz svo dužno poštovanje prema slovenskom pokretu otpora. Stoga je, umesto farse u Varšavi, Hrvatska mogla da kapitalizuje antifašističku borbu, na koju su ruski i većina sovjetskih naroda toliko ponosni, kao i da u razgovoru s ruskom stranom, sklopi unosne ugovore koji bi bili dodatni podsticaj njihovoj ekonomiji. Baš kao što to čine Slovenci, koji su i sami deo EU i NATO pakta.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …