Home / TEMA DANA / Zašto je Kina uverena da može da pobedi Trampa u trgovinskom ratu?

Zašto je Kina uverena da može da pobedi Trampa u trgovinskom ratu?

Kineski lideri zvuče izrazito uvereno da mogu da nadmaše predsednika Trampa u trgovinskom ratu.

Mediji ove zemlje prikazali su Trampa kao bezobzirnog nasilnika koji ima nameru da podrije globalni trgovinski sistem. Kinesku vladu predstavili su kao pravednog prvaka slobodne trgovine. Đi Jinping, lider Kine, iskoristio je sukob da ojača poruku Komunističke partije: da su Ujedinjene nacije odlučne da zaustave razvoj Kine. Međutim, to više nije moguće, Kina je već prejaka i ekonomski velika.

– Kina se ne boji trgovinskog rata – izjavio je zamenik ministar finansija, Žu Guangjao. Više puta je istakao istoriju „nove Kine“, koja je započela neverovatno ekonomsko oživljavanje pre četiri decenije, kao dokaz da „nikad neće podleći spoljašnjim pritiscima“.

Kina je mnogo podložnija trgovinskom ratu nego što želi da prizna, imajući u vidu upitne metode koje koristi da istisne strane kompanije sa ključnih tehnoloških tržišta.

Veliki deo kineske ekonomije zasniva se na izvozu, a pošto Amerika mnogo kupuje od Kine, Vašington ima dosta načina da „udari“ na kineske proizvođače.

Kineska vlada ima mnogo veću kontrolu nad ekonomijom, što joj dozvoljava da štiti stanovništvo od otpuštanja i zatvaranja fabrika. To postižu tako što nalože bankama da podrže industriju koja pati zbog američkih carinskih nameta.

– Mislim da Vašington ima utisak da su ti nameti Kini bolniji nego što zaista jesu – rekao je Artur Kreber, direktor istraživačke firme iz Pekinga, „Gavekal Dragonomics“.

U najgorem slučaju, procenjuje on, potezi koje povlače Amerikanci, mogu da umanje kineski ekonomski rast tek za deset odsto, što teško može da utiče na drastičnu promenu politike.

Istovremeno, kineski zvaničnici smatraju da iskoriste ranjivost američkog političkog sistema.

Predsednik Tramp je rekao da će razmotriti plaćanje dodatnih sto milijardi dolara za carinu kineske robe, kao odgovor na „nefer odmazdu“.

– Umesto da ispravi svoje loše poteze, Kina je odlučila da naudi našim farmerima i proizvođačima – rekao je Tramp u saopštenju.

Kina je zapretila carinom na američke automobile, hemikalije i druge proizvode: 106 dobara, od kojih se mnoga proizvode u delovima zemlje koji su podržali Trampa, izabrani su kao upozorenje da će američki radnici i potrošači patiti u ovom okršaju.

Kineska strategija jeste da izoluje SAD i da je odvoji od saveznika iz Evrope i Azije.

– Ako neko želi borbu, mi nećemo odstupiti. Ako želi da pregovara, vrata su otvorena – rekao je Žu.

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …