Home / AKTUELNO / OVO JE PROVOKACIJA DA BI POČEO RAT- Lavrov: Još pre nekoliko meseci smo upozorili da se sprema napad hemijskim oružjem..

OVO JE PROVOKACIJA DA BI POČEO RAT- Lavrov: Još pre nekoliko meseci smo upozorili da se sprema napad hemijskim oružjem..

Ruska vojska u Siriji je nekoliko puta upozorila na predstojeću ozbiljnu provokaciju s ciljem da Damask bude optužen za upotrebu hemijskog oružja, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Već smo imali priliku da komentarišemo sadašnju situaciju pre nego što je ona postala realnost – rekao je Lavrov.

On je podsetio da je ruska vojska u Siriji više puta upozorila, a da su i sirijske vlasti govorile o tome, da se se priprema ozbiljna provokacija s ciljem da Damask bude optužen za upotrebu otrovnog agensa protiv civila, preneo je Tass.

Prema njegovim rečima, stručnjaci smatraju da SAD neće napustiti Siriju i da planiraju još dugo tamo da ostanu.

– SAD preduzimaju korake da ne odu (iz Sirije) kao što je rekao američki predsednik (Donald) Tramp, već nameravaju da ostanu tamo još dugo – stručnjaci to smatraju – rekao je Lavrov.

Lavrov je pozvao na detaljnu istragu raketnog napada na sirijsku vojnu bazu T-4.

– Postoje mnogi izveštaji o tome ko je leteo, a ko nije leteo – istakao je ruski šef diplomatije.

Kako je rekao, Vašington negira da su te vazdušne udare izveli članovi medjunarodnih koalicionih snaga.

To još jednom pokazuje da je postalo isuviše opasno u Siriji, dodao je on.

– Pojavili su se igrači koje niko nije pozvao tamo i koji su se sami pozvali – istakao je Lavrov.

U jutrošnjem napadu na vazduhoplovnu bazu sirijskog Ratnog vazduhoplovstva, T4, u sirijskoj provinciji Homs poginulo je 14 osoba, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, koja je navela da su većina poginulih u napadu bili Iranci ili pripadnici grupa koje podržava Iran.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da iza napada stoji Izrael.

Check Also

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, …