Home / TEMA DANA / ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE RUSIJE I KINE ŠOKIRALO ZAPAD

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE RUSIJE I KINE ŠOKIRALO ZAPAD

Zapadni svet je uznemiren brzim približavanjem Moskve i Pekinga u tri oblasti odjednom- u politici, ekonomiji i vojnoj sferi. Ovo se navodi u članku britanskog lista „Daili Ekpress“.

Poslednjih godina, zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, izuzetno su negativno shvatile ono što rade Rusija i Kina.

Obema državama se zamera apsolutno sve, ali glavna zamerka, iako se to direktno ne izražava, je želja da se vodi nezavisna politika. Iz tog razloga ne treba da čudi, što Moskva i Peking uspostavljaju sve bližu bilateralnu saradnju.

Ali, ako međusobna podrška na političkom nivou i izgradnja ekonomskih veza, ne izazivaju veliku zabrinutost na Zapadu, onda ih mogućnost nastanka vojnog saveza između Ruske Federacije i NR Kine baca u užas.

Uprkos činjenici, da je takav scenario razvoja događaja u bliskoj budućnosti teško moguć, određeni preduslovi i dalje postoje. Konkretno, sada se na teritoriji Kine odvijaju vojne vežbe u kojima učestvuju i ruski vojnici.

„Svet je na oprezu, jer Kina i Rusija šalju jezivo upozorenje“, piše „Daili Ekpress“ .

Prema pisanju britanskog tabloida, više od 10.000 vojnih lica uključeno je u manevre u zapadnom regionu Ningkia. Čak i činjenica da su ministarstva odbrane obe zemlje, direktno ukazala da je

svrha vežbi obaveštajna služba, zajednička interakcija i elektronsko ratovanje, Zapad je ozbiljno zabrinut zbog onoga što se dešava…

Američki analitičari su pre nekoliko godina, objavili prognozu potencijalnog vojnog sukoba između ruske vojske i snaga NATO-a u baltičkim državama.

Prema izveštaju stručnjaka, ruskoj vojsci bilo bi potrebno samo 60 sati da stignu do Rige ili Talina.

Američki ekspert Mark Episkopos, tvrdi da se od tada situacija nije dramatično promenila, i da je Rusija, kao i do sada, sposobna da nanese poraz Savezu u ovom regionu.

Tokom proteklih godina, Litvanija, Letonija i Estonija značajno su povećale svoj vojni potencijal zahvaljujući povećanju izdvajanja za odbranu, kao i nabavci opreme i naoružanja iz Sjedinjenih Država.

Međutim, u tom periodu Moskva je takođe aktivno modernizovala svoje oružane snage. I danas ruska vojska nadmašuje svoje protivnike i po ljudstvu i po materijalnoj podršci.

„U protekloj deceniji ZVO (Zapadni vojni okrug-ur.) Primio je ogromnu količinu savremene tehnologije, uključujući protivavionske sisteme S-400, nove tenkove T-72B3M i borbeno vozilo pešadije BMP-3.“, otkriva Episkopos.

Na osnovu ovoga, američki specijalista smatra da će se u slučaju vojne konfrontacije između Ruske Federacije i NATO-a u baltičkim državama događaji odvijati prema jednom od dva najverovatnija scenarija.

Prvi scenario podrazumeva da će Alijansa pokušati da izvede kontranapad kako bi vojnike Oružanih snaga Rusije gurnula na prvobitne položaje, a zatim prešla u ofanzivu, gde ovaj plan neće biti krunisan uspehom. Druga mogućnost uključuje upotrebu nuklearnog naoružanja, koje zapravo oslobađa Treći svjetski rat sa svim posljedicama.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …