Home / TEMA DANA / VOJNI EKSPERT OTKRIO DA RUSIJA IMA ORUŽJE KOJE MOŽE UNIŠTITI SVE SATELITE U ZEMLJINOJ ORBITI

VOJNI EKSPERT OTKRIO DA RUSIJA IMA ORUŽJE KOJE MOŽE UNIŠTITI SVE SATELITE U ZEMLJINOJ ORBITI

Oružanim snagama RF, ako bude bilo potrebno, neće trebati dugo da onemoguće neprijateljske satelite. Ovu izjavu dao je vojni stručnjak, urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.

U savremenom svetu, sateliti u orbiti su od velikog značaja, za sve zemlje koje ih imaju. Sposobnost praćenja određene tačke sveta nudi značajne prednosti, u smislu strateškog upravljanja i planiranja.

Iz tog razloga, šef korporacije „Roscosmos“, Dmitrij Rogozin, nedavno je najavio da će danas najveći vojni sukobi velikih razmera, ako počnu, biti u svemiru.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov, komentarišući reči Dmitrija Rogozina u intervjuu za novinsku agenciju „Krasnaia Vesna“, primetio je da Rusija poseduje oružje sposobno da onesposobi satelite potencijalnog neprijatelja.

Jedno od ovih sredstava uništavanja je slojeviti teritorijalni sistem protivraketne odbrane A-235 „Nudol“, koji se može boriti sa svemirskim letelicama sa posadom, i bez posade.

„Ovaj zadatak obično traje oko mesec dana. Ako uništite takvo grupisanje, neprijatelju se oduzima mogućnost strateškog upravljanja i planiranja “, naglasio je specijalista.

Osim toga, na putu je i novi protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej“, čije je serijsko pokretanje proizvodnje u avgustu ove godine, najavio potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov.

Ovaj sistem protivvazdušne odbrane omogućava rešavanje zadataka uništavanja interkontinentalnih balističkih raketa, krstarećih i hiperzvučnih raketa, bespilotnih letelica, aviona, kao i satelita niske orbite i svemirskog naoružanja…

Vojni stručnjak Jurij Knutov, objasnio je za kakve je sve pretnje dizajniran najnoviji raketni sistem S-500 „Prometej“

Novinari nemačkog izdanja „Focus“ došli su do zaključka, da je ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500, ispred svojih zapadnih kolega najmanje 15-20 godina. Ne samo da se stelt avioni neće moći sakriti od ovog kompleksa, već mogu uništiti i ciljeve na udaljenosti od 600 km, tako da je sposobna da obezbedi zaštitu i od svemirskih objekata.

Govoreći na radiju „Sputnjik“, Knutov se složio da je S-500 sposoban da uništi i neke meteorite.

Međutim, prava svrha ovog sistema je potpuno drugačija. Zbog svojih jedinstvenih karakteristika, Prometej ne predstavlja problem pri presretanju svih vrsta aerodinamičkih ciljeva- aviona, bespilotnih letelica, krstarećih projektila.

„Takođe je u stanju da pogodi balističke ciljeve – interkontinentalne balističke rakete, balističke rakete srednjeg dometa. I najvažnije je da nijedan kompleks u svetu ne zna kako to da uradi- da pogodi hipersonične mete “, naglasio je ekspert.

Danas se nijedan drugi kompleks na svetu ne može pohvaliti takvom prilikom. Štaviše, strani sistemi nisu u stanju čak ni da otkriju hiperzvučne projektile na svojim radarima.

Sistem protivvazdušne odbrane S-500 ne samo da može rešiti ovaj problem, već može delovati i kao centralna struktura koja koordinira rad drugih instalacija, i sa njima čini jedinstvenu mrežu.

Takva struktura može delovati kao neka vrsta „hipersoničnog kišobrana“ Ruske Federacije.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …