Home / TEMA DANA / ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE VLADIKE JOANIKIJA: VELIKO ZLO SE PRIPREMA NARODU I CRKVI

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE VLADIKE JOANIKIJA: VELIKO ZLO SE PRIPREMA NARODU I CRKVI

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije se, tokom obraćanja vjernom narodu, na Liturgiji, koju je, u Nedjelju Svetih otaca I Vaseljenskog sabora, 9. juna 2019, služio u manastiru Đurđevi Stupovi, osvrnuo i na dešavanja povodom predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Nažalost, vremena gonjenja Crkve, još, nisu prestala. Mislili smo da to nikad više neće biti. Crkva je bila gonjena sve do Svetog cara Konstantina, koji je bio prisutan na Prvom vaseljenskom saboru, pa je, onda, hrišćanstvo bilo priznato kao zvanična, slobodna religija, kasnije i kao državna religija. Naši preci, i u Crnoj Gori, hrišćanstvo su primali kao državnu religiju, pravoslavlje, ali, vidite šta se dogodilo u XX vijeku. Bilo je gonjenje Crkve surovije, nego u prvim hrišćanskim vremenima, naročito u Rusiji, a i kod nas.

Kod nas je, u toku Drugog svjetskog rata, postradalo od našeg naroda nesrećnog preko stotinu sveštenika. Imamo taj refleks i dan danas. Poslijeratne vlasti oduzele su dosta crkvene imovine Crkvi, ali su ostavile hramove. Nisu nam hramove dirali, htjeli su i tada oni da hramove pretvore u muzeje, da naplaćuju ulaznice, ali, ipak, to nije zaživjelo.

Danas, naše vlasti, suprotno svim međunarodnim poveljama i suprotno Ustavu Crne Gore, pripremaju zakon po kome, jednim aktom, sve crkve i manastire hoće da prepišu na državu. To je, jednostavno, otimačina i pljačka“, konstatovao je Preosvećeni Episkop.

Naveo je mišljenje jednog našeg doktora prava po kome je prošlo, već, preko dvije stotine godina od kako su najbolji pravnici definisali takve pokušaje:

„Ako nekome hoćete da oduzmete imovinu vi ga lišavate prava na opstanak, hoćete da ga uništite, hoćete da uništite njegovo dostojanstvo. Nije to moja imovina, niti bilo kojeg sveštenika; to je imovina Crkve, to je Bogu posvećeno“.

„Nije niko davao državi kada je davao prilog za hram, nego je davao Crkvi i tu se krše zaveštanja, i tu se čini zločin i nepravda, da ne govorim dalje, ali stojim iza ovih riječi i to mogu svuda da dokažem. Mi, koji imamo posjedovne listove i vadimo ih stalno od ove države, imamo dokaze kroz toliko vjekova istorije. Evo ga natpis ovdje, kome pripada ovaj sveti hram? Evo groba ktitorovog, kome je on posvetio ovaj hram – Svetom Georgiju Velikomučeniku. Ne bilo kojoj državi, pa ni onoj slavnoj nemanjićkoj, velikoj i čuvenoj. Ne, nego Crkvi!“, poručio je vladika.

Pozvao vjerni narod da prisustvuje Trojčindanskom saboru, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u subotu 15. juna.

„Riješili smo da se saberemo svi zajedno u Hramu u Podgorici, da pošaljemo poruku mira i razuma svima u Crnoj Gori, i našem narodu i našim vlastima, ali je, osim toga, dobro da se svi zajedno saberemo i da se Bogu pomolimo, pa smo pozvali narod, u sledeću subotu, sveštenike i monahe, članove crkvenih odbora da se saberemo na sabornu službu.

Nećemo mi tamo demonstrirati mržnju, niti izazivati bilo kakve sukobe, ali hoćemo da iskažemo našu volju i svako je spreman da se suprotstavi ovoj nepravdi i velikom zlu koje se priprema ovom narodu. Ovo je udar na pravoslavlje, to je više nego sigurno“, ocijenio je Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Pravoslavnom narodu u Crnoj Gori, smatra on, najprije je podmetnuto kukavičje jaje u vidu lažne crkve, koju je stvorila vlast, pa kad su shvatili da im to nije uspjelo i da su s tim napravili bruku, krenuli su dalje.

„Da vidimo dokle će, a mi imamo to iskustvo, bili smo toliko puta gonjena Crkva, pa smo opstali i sada ćemo opstati i ne bojimo se. Ako je Hristos uzišao na Golgotu i mi smo pozvani, u ovakvim vremenima, da sa Njim uziđemo na golgotu. On će biti sa nama i neće nas lišiti svoje zaštite i svoje slave. Mi znamo da, u pojedinim momentima, Gospod popušta iskušenja da stradaju sveštenici i hramovi, ali, to je istorija, tako će biti do kraja svijeta i vijeka.

Ne pričamo vam mi šarene laže, svjedočimo ono što je realno, a realno je to da svi oni koji su se posvetili, koji su Bogu ugodili, ugodili su kroz svjedočenje i stradanje, većina od njih“, zaključio je vladika Joanikije, poučavajući vjerni narod da drži mir sa svima, koliko, po riječima apostola Pavla, do nas stoji.

„Ali, moramo braniti svetinje, jer su Bogu posvećene, a mi smo ovom svetom službom i svaki hrišćanin je zavjetovan da brani svoju vjeru i svoju svetinju. U subotu, ako Bog da, poziv je javno saopšten, javite se svojim sveštenicima, monasima da se svi saberemo u Podgorici, u što većem broju, na Hramu Vaskrsenja Hristovog, da bi i naša vjera vaskrsla i mi sa njom“, zaključio je Njegovo preosveštenstvo vladika Joanikije.

Eparhija budimljansko-nikšićka

Check Also

BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

Ruske jurišne podmornice izvode misije „dubokog prodora“ pod vodom Atlantika, reč je o plovilima sposobnim …