Home / TEMA DANA / ZASTRAŠUJUĆI PROJEKAT RUSIJE I KINE NA MESECU- KONTROLISAĆE SVET I AMERIKU

ZASTRAŠUJUĆI PROJEKAT RUSIJE I KINE NA MESECU- KONTROLISAĆE SVET I AMERIKU

Šef ruske državne kosmičke agencije („Roskosmosa“) -Dmitrij Rogozin – predložio je Kini stvaranje zajedničke baze na Mesecu iz koje bi dve zemlje kretale u osvajanje dalekog kosmosa.

Nema sumnje po dogovoru u samom državnom vrhu, Rogozin je sa ovom ponudom Pekingu nastupio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu.

Naglasio je da bi to udruživanje snaga imalo veliku budućnost jer Kina i Rusija zajedničkim snagama mogu ostvariti „velike rezultate“.

Rogozin je pre nekoliko dana izjavio da će ruski vasionski brod sa posadom krenuti na Mesec tek kada se „Roskosmos“  ubedi da će to biti „bezbedna misija“.

Prethodno je objavio da bi Rusi mogli stupiti na Mesec 2030-te. Naveo je da bi odmah potom počela gradnja `naselja za kosmonaute`.

Kina je prva u svetu po broju lansiranja satelita i ima ambiciju da stvori sopstvenu orbitalnu stanicu koja bi kružila oko Meseca.

Rusija navodno već nekoliko godina radi vasionskom brodu sa elektroreaktivnim motorima.

Rusija radi i na „atomskom tegljaču“ koji će funkcionisati tako što će atomski reaktor pokretati turbogenerator koja će proizvoditi struju, a ona će pokretati jonske motore velike snage.

Takvi tegljači mogu funkcionisati samo u kosmosu. NJihovi motori će moći da rade i duže od godinu dana, ali imaju veoma malu „vučnu snagu“. Na Zemlji se sa enjom ne može ništa ozbiljno odraditi, ali će u kosmosu obezbeđivati i letove prema drugim plnetama i asterioidima.

„Roskosmos“ ima i projekat „Sfera“ koji predviđa dovođenje broja ruskih satelita za sondiranje Zemlje do 600.

„Roskosmos“ se sprema da posle 2024-te – kada zajedničko korišćenje međunarodne svemirske stanice bude završeno – počne da svoj (ruski9 deo koristi kao samostalnu stanicu.

Za to će joj biti potreban veći unutrašnji prostor za kosmonaute i više solarnih panela za dobijanje struje.

Ruski kosmički aparat „Luna-25“ neće startovati pre 2021-ve.

(Fakti)

Check Also

BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

Ruske jurišne podmornice izvode misije „dubokog prodora“ pod vodom Atlantika, reč je o plovilima sposobnim …